Beter protocol voor ontsmetting van endoscopen

video_endoscopy-300x116Julia Kovaleva: Microbiological safety in endoscope reprosessing
Als bacteriën in een zogenaamde biofilm in de endoscoop niet goed verwijderd worden, bestaat de kans dat infecties van patiënt op patiënt worden overgedragen. UMCG-onderzoeker Julia Kovaleva bestudeerde welke bacterie de bron was voor een infectie onder verschillende patiënten en hoe flexibele endoscopen beter gedesinfecteerd kunnen worden.

Kovaleva gaat in op infecties en kruisbesmettingen die verband houden met endoscopische procedures. Besmetting en infectie kunnen samenhangen met het niet effectief kunnen verwijderen van bacteriën in de biofilm in de endoscoop. Kovaleva ontwikkelde een in vitro model om de effecten van desinfectie met perazijnzuur en drogen met verwarmde lucht te testen op biofilmvorming door micro-organismen die ze isoleerde uit besmette endoscopen. De hoge effectiviteit en het belang van een droogprocedure na een desinfectiefase van flexibele endoscopen tegen verschillende micro-organismen in biofilms werd in deze studie aangetoond.

Biofilmvorming in een endoscoop kan leiden tot het falen van de desinfectie en besmetting en infecties bij patiënten die worden behandeld met flexibele endoscopen met een biofilm. Microbiologische monitoring van het hergebruik van flexibele endoscopen is geschikt om besmettingen op te sporen en infecties te voorkomen of te beperken bij patiënten na endoscopische procedures.

Datum:27 maart 2013

Tijd:14:30

Locatie:Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen

Adres:Broerstraat 5 te Groningen

Promotor:prof.dr.J.E. Degener, prof.dr. H.C. van der Mei

Curriculum Vitae
Julia Kovaleva (Rusland, 1978) studeerde Geneeskunde aan de Universiteit van Gent. Zij voerde haar promotieonderzoek uit bij de afdelingen Medische Microbiologie en Biomedische Engineering van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in het kader van de microbiologische veiligheid rond endoscopische procedures. Kovaleva is werkzaam als arts-microbioloog in opleiding op de afdeling Medische Microbiologie. De titel van haar proefschrift is “Microbiological safety in endoscope reprosessing.”
Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen