Dokter op dinsdag: ‘Moderne oogzorg bij staar’

Array

bijeenkomstJohn van Haarlem, oogarts in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, verzorgt op 26 maart 2013 een Dokter op Dinsdag-lezing over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van staaroperaties en het implanteren van ooglenzen.  De oogaandoening staar is de meest voorkomende oogaandoening ter wereld. Ondanks het feit dat staar tegenwoordig gelukkig gemakkelijk te verhelpen is, blijken er toch veel vragen over deze oogaandoening te bestaan. De lezing vindt plaats in het Auditorium van het Jeroen Bosch Ziekenhuis,  begint om 19.00 uur en eindigt om 20.30 uur. Aanmelden is nodig; dit kan via [email protected] .

Als bij het ouder worden de ooglens troebel wordt (staar oftewel cataract), gaan we slechter zien. Sinds vele jaren worden staaroperaties verricht. Aanvankelijk waren dat relatief ingrijpende behandelingen onder algehele narcose, met flinke risico’s, langdurige opnames en lange herstelperiodes. Tegenwoordig kan via een snelle, veilige ingreep onder plaatselijke verdoving het gezichtsvermogen in korte tijd sterk verbeterd worden. Er worden in Nederland ongeveer 150.000 staaroperaties per jaar verricht. Het is momenteel de meest verrichte operatie en ook (gemiddeld) de meest succesvolle.

In zijn lezing zal John van Haarlem eerst kort iets vertellen over de geschiedenis van de staaroperatie. Daarna gaat hij in op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van staaroperaties en de implantatie van ooglenzen. Sommige mensen willen en kunnen onafhankelijk worden van hun leesbril of bril met cilinder na een staaroperatie. Dit is mogelijk door een behandeling met een multifocale of torische kunstlens. Natuurlijk komt ook de indicatiestelling (wanneer tot staaroperatie te besluiten) aan bod.

Meer informatie
Voorafgaand aan de lezing kunnen vragen gesteld worden via [email protected]  De specialist probeert tijdens de lezing in te gaan op deze vragen. Meer weten over het onderwerp van deze lezing? Maak dan gebruik van de Meer weten-App van de Bibliotheek ‘s-Hertogenbosch. De gratis app is te downloaden op smartphone en tablet (iPhone en android) via de App Store en via Google Play. De geboden informatie is ook toegankelijk via de website van de bibliotheek www.bibliotheekdenbosch.nl

Dokter op Dinsdag
In het Jeroen Bosch Ziekenhuis worden elke vierde dinsdagavond van de maand lezingen voor een breed publiek gegeven onder de titel: ‘Dokter op Dinsdag’. De lezingen bieden patiënten en geïnteresseerden de gelegenheid meer te horen  over nieuwe ontwikkelingen in een bepaald vakgebied. ‘Dokter op Dinsdag’ is een samenwerking van het Brabants Dagblad. Bibliotheek ‘s-Hertogenboschen het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Kijk voor een overzicht van alle lezingen op www.jbz.nl/dokteropdinsdag
Bron: JBZ

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen