“Ieder contact is een kans” bij psychiatrische interventie thuis

Array

Deze week verschijnt bij uitgeverij U2pi een ervaringsboek over psychiatrische interventie thuis, kortweg PIT, van de auteur Cor Neleman getiteld ‘Ieder contact is een kans’. Omgaan met patiënten met psychiatrische problematiek in hun thuissituatie is een vak apart, met name het samenwerken met de patiënt in zijn thuissituatie waarbij die patiënt zo zelfstandig mogelijk blijft functioneren. Gesprekken voeren en patiënten begeleiden zijn voor de PIT verpleegkundige, de sociaal psychiatrische verpleegkundige en de ambulante begeleider de dagelijkse bezigheid. Het is van deze professionals een kernactiviteit.

In ’Ieder contact is een kans’ komen veel facetten van de DSM-IV en van de menselijke interactie in de privé situatie van patiënten aan de orde. Het is geen wetenschappelijk werk of een allesomvattend leerboek waarin uitgelegd wordt hoe en wat je in welke situatie precies moet doen. ’Ieder contact is een kans’ is een praktijkboek, recht uit het hart geschreven, waarin de onderbouwing is ingebed in een breder kader. Er zitten hints en tips in, maar ook en vooral de persoonlijke ervaringen van de schrijver, van collega’s en van patiënten. Het gaat over mensen die zijn vastgelopen in de thuissituatie waarbij acute interventie van de psychiatrie een belangrijke invloed en rol heeft op hun dagelijks leven.

Cor Neleman beschrijft openhartig en uitdagend zijn dagelijkse ervaringen.  Niet alles gaat perfect, ook de zwakke en minder gemakkelijke situaties worden eerlijk beschreven.Wat er beschreven staat is ook praktisch bruikbaar. Het gaat dan om mogelijkheden die patiënten op weg kunnen helpen om een groter gevoel van vertrouwen te krijgen in anderen en vooral in zichzelf, of gewoon hulp om door een periode van crisis heen te komen.

logo_parnassia_2010_510x242-200x102’Ieder contact is een kans’ is een eigentijds boek waarin de auteur terugkijkt op 12½ jaar PIT in het Rijnmondse binnen de Parnassia groep. De beschreven casuïstiek is voor iedereen toegankelijk. Het boek is bedoeld om een informatief kader te schetsen van de rol van PIT. Het richt zich op een breed lezerspubliek van hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg en in aanverwante maatschappelijke dienstverlening. Daarnaast is het boek bedoeld als aanzet en inspiratie voor studenten in de (geestelijke) gezondheidszorg.

bron: Uitgeverij U2 pi BV

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen