Isala Publieksacademie 2 april: innovaties hartritmestoornissen

Het thema van de Isala Publieksacademie op dinsdag 2 april is Hartritmestoornissen. Er zijn verschillende soorten hartritmestoornissen, maar de meest voorkomende is boezemfibrilleren. De sprekers van deze avond, cardiologen Peter Paul Delnoy en Arif Elvan, vertellen over nieuwe ontwikkelingen in Isala bij de behandeling ervan. De lezing begint om 19.30 uur in de Hemminkzaal van theater Odeon te Zwolle. Gratis kaarten zijn te bestellen via theater Odeon De Spiegel. De lezing is ook te volgen via live webstreaming op www.isalapublieksacademie.nl Met #IPA13 kunnen van tevoren en tijdens de lezing vragen via Twitter worden ingediend.

Let op: deze lezing vindt plaats op een dinsdagavond.

gesprek1Sprekers
Cardioloog Delnoy legt het verschil uit tussen pacemakers en ICD’s (inwendige defibrilator), gaat dieper in op de ontwikkeling van draadloze pacemakers en ICD’s en de controle en begeleiding van patiënten bij Isala via thuismonitoring. Cardioloog Elvan neemt de bezoeker mee in de wereld van de ablatietechnieken en nieuwe toepassingen daarvan. Bij een ablatie worden er via een katheter littekens in het hartweefsel gemaakt om nieuwe ritmestoornissen te voorkomen. Sinds een jaar behandelt dokter Elvan patiënten met de nieuwe laserballonablatietechniek en hij zal zijn eerste ervaringen delen. Tijdens deze avond is er gelegenheid om vragen te stellen en met beide artsen in gesprek te gaan. Ook is patiëntenvereniging Hart&Vaatgroep aanwezig in de foyer van theater Odeon.

Boezemfibrilleren
In Nederland hebben ongeveer 250.000 mensen boven de 55 jaar boezemfibrilleren. Meer dan 15% van de 85-plussers heeft er last van. Een gezond hart krijgt een elektrische prikkel om zich samen te trekken in een gelijkmatig ritme. De prikkel verspreidt zich vervolgens in een domino-effect over de hartspier in een vaste volgorde: eerst de boezems, dan de kamers. Bij boezemfibrilleren ontstaan er elektrische prikkels op diverse plaatsen in de boezems. Deze prikkels bewegen snel en kriskras door elkaar. De boezems trekken niet meer echt samen. Dit verloopt ook nog eens in een onregelmatig tempo. Het gevolg is dat tijdens boezemfibrilleren de kamers ook onregelmatig en snel samentrekken..

Isala Publieksacademie
Isala organiseert al weer voor het derde jaar de Isala Publieksacademie. Dit zijn laagdrempelige lezingen over zorgontwikkelingen, innovaties en onderzoek, verzorgd door artsen en medewerkers van Isala. De lezingen vinden plaats in theater Odeon te Zwolle en zijn gratis toegankelijk. In de pauze is er gelegenheid om de sprekers te ontmoeten of andere medewerkers van het ziekenhuis. Partners die de Isala Publieksacademie ondersteunen zijn: Theater Odeon De Spiegel, De Stentor, Zilveren Kruis Achmea, Rabobank en Isala Academie.

bron: Isala Publieksacademie

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen