Meer aandacht en onderzoek naar IBD noodzakelijk

Array

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn chronische ontstekingen van het maagdarmkanaal. Tezamen worden zij ook wel inflammatoire darmziekten, of in het Engels ‘inflammatory bowel diseases’ (IBD), genoemd. De ziektes gaan gepaard met terugkerende klachten van o.a. diarree, buikpijn en vermoeidheid. Naast ontsteking in het maagdarmkanaal komen er ook vaak ontstekingen voor van bijvoorbeeld de huid, ogen, gewrichten en galwegen. De ziekte van Crohn kan ook nog gepaard gaan met fistels. Fistels zijn verbindingen van de darm met bijvoorbeeld de huid naast de anus.

Hoewel doorgaans niet levensbedreigend, kunnen de ziektes de kwaliteit van leven wel negatief beïnvloeden. Sommige patiënten hebben invaliderende klachten, terwijl anderen jarenlang klachtenvrij kunnen zijn. Het beloop van de ziektes is doorgaans niet te voorspellen en opvlammingen en rustige periodes wisselen elkaar af. Hoewel medicijnen de ziekte over het algemeen niet kunnen genezen, kunnen ze wel langdurige remissies bewerkstelligen.

Van de meeste chronische ziekten weten we eigenlijk nog steeds niet wat de oorzaak precies is. De huidige behandelvormen zijn vaak ontoereikend om een goede kwaliteit van leven voor patiënten te garanderen. Aangezien een beter begrip van ziektemechanismen kan leiden tot verbeterde therapieën, is gedegen wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van ziekte essentieel. Wij vinden het als academisch ziekenhuis belangrijk om onderzoek naar inflammatoire darmziekten te ondersteunen om zo tot verbeterde zorg en nieuwe behandelstrategieën te kunnen komen.

Er zijn beperkte aanwijzingen dat isotretinoïne mogelijk geassocieerd is met inflammatoire darmziekten (IBD). Een retrospectieve populatiestudie in Canada vergeleek acnepatiënten tussen de 12 en 29 die behandeld waren met isotretinoïne met acnepatiënten op topische medicatie en met alle onbehandelde individuen in dezelfde leeftijdsgroep.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen