Promotie: Slikproblemen en slechte mondgezondheid: risicofactoren

Claar van der Maarel-Wierink beschrijft de rol van slikproblemen en een slechte mondgezondheid bij de ontwikkeling van aspiratiepneumonie (longontsteking door het inhaleren van materiaal uit de mond of maag), een ernstige en onder kwetsbare ouderen regelmatig voorkomende aandoening.

De resultaten tonen aan dat slikproblemen in sterke mate en slechte mondgezondheid in minder sterke mate geassocieerd zijn met aspiratiepneumonie bij kwetsbare ouderen. De relatie tussen slikproblemen en aspiratiepneumonie blijkt sterker te zijn bij ouderen die zijn getroffen door een beroerte. Verbetering van de dagelijkse mondverzorging kan het risico op een aspiratiepneumonie verminderen. In de Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen geeft 9 procent van de verpleeghuisbewoners zelf aan slikproblemen te hebben. In aanvullend onderzoek onderzochten logopedisten verpleeghuisbewoners, in de eerste week na opname, op de aanwezigheid van slikproblematiek; zij vonden zelfs bij 21 procent slikproblemen. Daarmee wordt slikproblematiek een zeer relevant probleem binnen deze doelgroep.

promotieBiografie
Claar van der Maarel-Wierink (Amsterdam, 1979) studeerde Tandheelkunde in Amsterdam. In 2004 specialiseerde ze zich tot tandarts-geriatrie in het UMC St Radboud. Ze verrichtte haar promotieonderzoek op de afdeling Orale Functieleer van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Evidence Based Practice. Ze werkt binnen de groepspraktijk de Aemstelgroep Tandartsen te Amstelveen als `algemeen’ tandarts en tandarts-geriatrie. Ook verzorgt ze scholing en lezingen om haar kennis uit te dragen over tandheelkunde bij ouderen.

Datum donderdag 21 maart 2013

Tijd 10:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus mevrouw drs. C.D. van der Maarel – Wierink

Promotors prof. dr. C. de Baat, prof. dr. J.M.G.A. Schols, prof. dr. J.N.O. Vanobbergen

Copromotors dr. G.J. van der Putten

Titel promotie Dysphagia and poor oral health: significant risk factors of aspiration pneumonia in frail older people

bron: Radboud Universiteit Nijmegen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen