Start Polo Downsyndroom 18 +: betere multidisciplinaire zorg

Array

Voor mensen met het Down Syndroom die achttien jaar of ouder zijn, is 21 maart – op Wereld Downsyndroom dag – de officiële start van de poli Downsyndroom 18+ in Groningen. De Poli is een uniek initiatief voor de drie Noordelijke provincies. Volwassenen met Down Syndroom kunnen voortaan op één plek binnen één afspraak diverse gezondheidscontroles krijgen.

Op de poli doet een team van specialisten een ochtend gezondheidscontroles bij volwassenen met het Syndroom van Down. Het team bestaat uit een arts verstandelijk gehandicapten, orthoptist, fysiotherapeut, logopedist, diëtist en gedragswetenschapper. De controles zijn specifiek gericht op gezondheidsproblemen die voorkomen bij het Syndroom van Down. De kans op deze problemen is relatief groot. Voorbeelden zijn gedragsveranderingen, afwijkingen aan de schildklier en problemen met horen en zien.

samenwerking1Samenwerking Martini Ziekenhuis NOVO heeft de nieuwe poli in samenwerking met het Martini Ziekenhuis ontwikkeld. De poli sluit namelijk aan op de poli Down 18- van dit ziekenhuis. De artsen van deze poli dragen hun 18+-patiënten voortaan over aan de poli van NOVO.

Verwijzing
Verwijzing naar de poli gebeurt via de huisarts. Alle huisartsen in de drie Noordelijke provincies worden hierover geïnformeerd. Rechtstreeks aanmelden kan ook. Als na het bezoek aan de poli vervolgonderzoek of behandeling nodig is, kan men zelf een zorgverlener of ziekenhuis in de eigen regio kiezen. De poli Downsyndroom 18+ is gehuisvest bij NOVO aan de Akeleiweg in Groningen.

bron: Novo

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen