Minimaal een dode per dag door geneesmiddel en de overheid doet niets!

Array
NSAIDs, zijn veelgebruikte vrijverkrijgbare pijnstillers die de kans op hart- en herseninfarcten ernstige verhogen. Net als bij andere geruchtmakende geneesmiddelen die in het nieuws kwamen, is het ook van die middelen al jaren bekend, maar overheid en media doen verrassend weinig, zeker in Nederland. Honderden vermijdbare sterfgevallen zijn blijkbaar voor de media geen reden voor urgentie. De 10 doden in 25 jaar op de Diane-35 wel. Begrijpt u het nog?Jaarlijk overlijden 540 patiënten aan een maagbloeding, die wordt veroorzaakt door het gebruik van NSAID’s zoals diclofenac en ibuprofen. Jaarlijks krijgt ongeveer 1 procent van de gebruikers van de ontstekingsremmende pijnstillers een ernstige maagbloeding als gevolg van het gebruik van de NSAID’s. Dit komt overeen met ongeveer 5100 patiënten. Van hen overlijden ongeveer 540 mensen.  
7nsaid-analgesic-antipyret-250x250Het gaat dus om een pil die gewoon verkrijgbaar is bij de drogist zonder recept en die pil doodt dus  elke dag mensen, terwijl zeer goede alternatieven zijn. Toch wordt er weinig gedaan om te zorgen dat hier een einde aan komt. We hebben wel veel commotie over pillen die in 25 jaar 10 doden maken maar een pil die jezelf kan komen en die dagelijks voor dodelijke maagbloedingen zorgt, die blijft dus gewoon in de schappen liggen! De richtlijn voor gebruik van NSAID’s die nog steeds geldt, is opgesteld in 2003. Toen was er minder bekend over de hart- en vaatrisico’s van deze middelen. Sterker nog:men dacht toen dat de middelen voordelen hadden die zouden zorgen voor verlaging van het risico op hart- en vaatziekten’, achterhaalde informatie en gevaarlijke informatie die anno 2013 maar eens aangepast moet worden.

In Nederland is eind 201 een slappe maatregel genomen die het risico niet echt heeft gereduceerd. Per 30 december 2010 mochten sommige vrij verkrijgbare pijnstillers niet meer verkocht mogen worden bij de drogist, in de supermarkt of het benzinestation. Maar die heeft er niet voor gezorgd dat er minder dodelijke slachtoffers waren op de pijnstillers. Jaarlijks

Deze pijnstillers (behorende tot de zogenaamde NSAID-groep) kunnen grote risico’s hebben bij (verkeerd) gebruik. Uit diverse onderzoeken blijkt dat deze middelen maagbloedingen kunnen veroorzaken. Bij gebruikers van deze pijnstillers lijkt het minder bekend te zijn dat moet worden opgepast met het slikken ervan, omdat deze onder andere maag-darmcomplicaties (bijv. bloedingen) kunnen veroorzaken en de kans op hartfalen kunnen vergroten. Dit geldt vooral voor mensen die tot de risicogroep voor deze pijnstillers behoren, waar veel factoren een rol kunnen spelen (leeftijd, aandoeningen of gebruik van andere medicijnen).

Uit recente onderzoeken over de veiligheid en de risico’s bij het gebruik van deze pijnstillende middelen blijkt dat het verstandig is om meer advies te geven. De verkoop via drogist, supermarkt en benzinestation wordt dan ook aan banden gelegd. De middelen zijn vanaf die datum nog wel allemaal bij de apotheek te verkrijgen. Het gaat om de zogenaamde NSAID’s (non-steriodal anti-inflammatory drugs ofwel niet-steroïde ontstekingsremmende middelen). Dit zijn niet-steroïde ontstekingsremmende pijnstillers, die worden gebruikt om pijn en ontstekingen te bestrijden. Deze middelen worden vaak gebruikt bij hoofdpijn, rugpijn, menstruatiepijn, kiespijn, spier- en gewrichtspijn en andere pijnklachten, waarvoor u in eerste instantie niet direct naar de huisarts gaat.

De reden van deze wijziging is dat er soms gevaarlijke bijwerkingen worden waargenomen bij het gebruik van deze pijnstillers. Voortaan zult u naar uw apotheker moeten gaan om een aantal van deze pijnstillers (of in grotere hoeveelheden per verpakking) te kopen. De apotheker heeft meer kennis van de mogelijke bijwerkingen en kan u goed informeren en adviseren over welke pijnstillers het meest voor u geschikt zijn. Hieronder vindt u een opsomming van belangrijke risicofactoren die de kans op ernstige bijwerkingen van deze pijnstillers kunnen verhogen.

Belangrijke risicofactoren voor het gebruik van NSAID’s:

  • ouder dan 70 jaar;
  • maag- en darmklachten;
  • lever- en nierfunctiestoornissen;
  • hoge bloeddruk;
  • hartaandoeningen;
  • astma of COPD;
  • zwangerschap;
  • in combinatie met bepaalde medicijnen

De apotheker zal u bij uw bezoek helpen door uw risicofactoren in kaart te brengen aan de hand van een vragenlijst. Zo wordt vastgesteld of u extra risico’s loopt en welke pijnstiller het meest geschikt is voor uw klachten. (Bron:www.pijnwegwijs.nl)

Momenteel bekijkt het Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC), waar ook het Nederlandse CBG in is vertegenwoordigd, of de productinformatie van diclofenac verder moet worden aangescherpt.

Ondertussen wordt diclofenac in Nederland meer dan ooit geslikt, ondanks het “licht ongunstiger cardiovasculair risicoprofiel” dat naar alle waarschijnlijkheid honderden vermijdbare doden per jaar tot gevolg heeft. En dat is een schril contrast tot de recente golf van berichten over Diane-35, zo schrijft Wetenschap24.

Bron: Wetenschap24 en pijnwegwijs.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen