Muziek en bewegen biedt dementerende meer kwaliteit van leven

Tien eenvoudige adviezen voor verzorgende of mantelzorger
Hoe maak je contact met een dementerende ouder, grootouder of bewoner als een gesprek voeren niet meer wil? Hoe kun je ervoor zorgen dat onplezierige momenten als wassen en aankleden toch prettig en ontspannen gaan? De jongste uitgave uit de dementiereeks van Reed Business Education, Muziek en bewegen bij dementie, laat zien hoe mantelzorgers en verzorging met eenvoudige middelen kunnen bijdragen aan meer welbevinden en kwaliteit van leven: het zingen van een liedje tijdens het wassen, zachte muziek bij het opstaan, een dansje in de huiskamer, even naar buiten. Op 20 maart wordt het feestelijk aangeboden aan Roger van Boxtel, bestuursvoorzitter van Menzis en aan Ine van Hest, directeur Innovatiefonds Zorgverzekeraars.

muziek dementie ouderenMuziektherapie helpt onrust, agressie en ander probleemgedrag voorkomen en zorgt ervoor dat de dementerende lekkerder in zijn vel zit. Ook psychomotorische therapie heeft dat effect. Lang niet alle verpleeg- en verzorgingshuizen beschikken echter over muziek- of bewegingstherapeuten en lang niet alle bewoners krijgen een van deze therapieën aangeboden. Bovendien is een halfuurtje in de week vaak niet genoeg: thuis of op de verpleegafdeling komt het probleemgedrag weer terug. Daarom is het belangrijk dat muziek en bewegen élke dag deel uitmaken van de zorg voor mensen met dementie, als een vanzelfsprekend onderdeel van de dagelijkse zorg, stellen de auteurs Annemieke Vink, Helma Erkelens en Louwke Meinardi. Het boek Muziek en bewegen bij dementie geeft achtergrondinformatie en praktische handvatten aan mantelzorgers en verzorgenden die de kwaliteit van leven willen verbeteren.

Welbevinden en werkplezier

Muziek en bewegen bij dementie is onder andere gebaseerd op het onderzoek van Annemieke Vink, psychologe en docent muziektherapie aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede. De afgelopen jaren ontwikkelde zij samen met muziektherapeuten, verzorgenden, activiteitenbegeleiders en bewegingstherapeuten tien muziek- en bewegingsadviezen die eenvoudig toepasbaar zijn in de dagelijkse zorg thuis en in het verpleeghuis.

Muziek en bewegen bij dementie is een uitgave van Reed Business Education.

Auteurs: Annemieke Vink, Helma Erkelens, Louwke Meinardi
ISBN: 9789035235410, 1e druk 2013, Prijs: € 12,95

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen