Reactie op Tros Radar over octrooisysteem geneesmiddelen

Array

Maandag is in het televisieprogramma TROS Radar stilgestaan bij octrooien van farmaceutische producten. Daarin werden ook geneesmiddelen van AstraZeneca genoemd. Tijdens de uitzending werd de indruk gewekt dat bepaalde geneesmiddelen of formuleringen alleen op de markt zijn gebracht om octrooien te verlengen. De klinische meerwaarde van deze middelen en formuleringen is echter in verschillende (ook onafhankelijke) studies aangetoond.

Daarnaast werd er aandacht besteed aan het verliezen van een hoger beroep eind 2012. AstraZeneca was teleurgesteld met de beslissing van het Europese Hof van Justitie om ons hoger beroep eind 2012 af te wijzen. Deze beslissing van het Europese Hof gaat over een beschikking van de Europese Commissie uit 2005 met betrekking tot activiteiten die in de jaren 90 van de vorige eeuw plaatsvonden. Het bevreemdde ons dan ook dat deze zaak als uitgangspunt werd genomen om iets over de huidige tijd te zeggen. Wij nemen de naleving van wet- en regelgeving vanzelfsprekend zeer serieus en we zijn er in alles op gericht om op de meest ethische en correcte wijze onze activiteiten uit te voeren.

Als farmaceutisch bedrijf verkopen wij niet alleen de werkzame stof, maar de kennis die wij hebben opgebouwd in de onderzoeken en de grote investeringen die wij hebben gedaan om het middel op de markt te kunnen brengen. De octrooibescherming is noodzakelijk om deze kosten terug te kunnen verdienen. De bescherming van intellectueel eigendom is van groot belang om innovatie te stimuleren ten dienste van patiënten en de gezondheidszorg. Onze sector is afhankelijk van een robuust octrooisysteem om de continue investeringen in geneesmiddelenonderzoek mogelijk te maken. Om farmaceutische bedrijven in staat te stellen te kunnen blijven innoveren en investeren in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, is het noodzakelijk dat deze nieuwe middelen gedurende een bepaalde periode niet mogen worden nagemaakt. Zonder octrooibescherming is er ook geen innovatie van geneesmiddelen.

Na verloop van het octrooi kunnen fabrikanten van generieke producten wel op basis van kostprijs van de werkzame stof de middelen op de markt brengen, omdat zij geen uitgebreide research en klinische onderzoeken hoeven te doen. Hiermee blijven de kosten van de farmaceutische zorg laag. In Nederland schrijven artsen veel generieke geneesmiddelen voor, die door systemen als het preferentiebeleid bijzonder laag geprijsd zijn. Dat is ook in onze ogen een goede ontwikkeling, omdat daarmee innovatieve middelen beschikbaar blijven voor patiënten die alleen daarmee hun behandeldoel kunnen halen. Overigens is farmaceutische zorg ten opzichte van andere mogelijke therapieën veelal de meest doelmatige behandeling.

Bron: AstraZeneca

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen