Publieke webportal over Europees medisch onderzoek live

0
233

Onderzoekers aan het woord op HorizonHealth.eu
Vandaag vond in Brussel de launch plaats van de HorizonHealth.eu webportal (www.horizonhealth.eu). De launch werd verricht door prof. Anne Glover, Chief Scientific Advisor van de Europese Commissie. De webportal is een bron van actuele informatie over Europees medisch onderzoek voor het algemene publiek en de media. Het is ontwikkeld door CommHERE (Communicating Health Research), een consortium van onderzoeksinstituten in Europa, waaronder het Rotterdamse Erasmus MC.

”Onderzoek dat niet wordt gecommuniceerd, kun je net zo goed beschouwen als onderzoek dat niet is verricht”, vindt Glover. “De Europese Commissie coördineert en ondersteunt medische onderzoeksprogramma’s die internationaal van grote betekenis zijn. onderzoekHorizonHealth.eu laat onderzoekers hun verhaal vertellen en brengt het publiek zo direct met onderzoek in contact.”

Enquêtes laten keer op keer zien dat burgers van Europese landen geïnteresseerd zijn in wetenschappelijk onderzoek en in medische ontwikkelingen. Dezelfde enquêtes tonen aan dat mensen bij voorkeur over wetenschap geïnformeerd willen worden door de onderzoekers zelf [Eurobarometer 2010]. HorizonHealth.eu introduceert wetenschappers van topinstituten en maakt hun onderzoeksprojecten toegankelijk voor het publiek. Naast goed leesbare, Engelstalige teksten biedt de webportal vooral veel beeld, video en socialemedia-toepassingen.

“De launch van HorizonHealth.eu is een belangrijke stap voor het project CommHERE”,  vertelt dr. Ulla Bredberg, wetenschapsvoorlichter van het Zweedse Karolinska Instituut en coördinator van CommHERE. “We hebben hard gewerkt binnen onze instituten om een netwerk van onderzoekers op te bouwen. Vanaf nu nodigen we alle Europese medische onderzoeksprojecten uit om deel te nemen.”

CommHERE is een van de eerste communicatieprojecten binnen het 7e kaderprogramma ‘Health’ van de EU. Het doel van CommHERE is het verbeteren van de communicatie over de resultaten van door de EU gecoördineerd medisch onderzoek aan het brede publiek en de media.