Logopedisten zijn erkend medebehandelaar bij aanpak dyslexie

Array

coach-logopedie-spreek-300x199Artikel dyslexie in de Volkskrant, het halve verhaal
De Volkskrant opende 15 maart j.l. met een artikel over de explosieve stijging van de kosten voor de begeleiding van kinderen met dyslexie (Explosie kosten nekt begeleiders dyslectisch kind). De kosten voor deze zorg stijgen volgens Zorgverzekeraars Nederland jaarlijks met 140%. Om de kosten in te dammen mogen voortaan alleen nog psychologen en orthopedagogen deze zorg bieden. Voor remedial teachers is er, als het aan de zorgverzekeraars ligt, geen rol meer.

De vergoeding van diagnostiek en behandeling: hoe is het nu?
In 2009 is de diagnostiek en behandeling van kinderen met ernstige enkelvoudige dyslexie opgenomen in het basispakket. Het gaat om een tijdelijke regeling waaraan een protocol ten grondslag ligt. Scholen moeten aan kinderen die achterblijven met lezen en spellen extra begeleiding geven.

Biedt deze extra begeleiding onvoldoende resultaat, dan kan een kind worden aangemeld bij een GZ psycholoog of orthopedagoog generalist voor een traject dat vanuit de basisverzekering wordt vergoed. Deze gedragswetenschapper beoordeelt de extra inspanningen van de school, voert diagnostiek uit en bepaalt of aan alle voorwaarden wordt voldaan om te beginnen met de behandelingen op kosten van de zorgverzekeraar. De gedragswetenschapper kan vervolgens de behandelingen zelf doen, of deze in een verlengde arm constructie overdragen aan een medebehandelaar, zoals een logopedist. De logopedist declareert deze behandelingen niet bij de zorgverzekeraar, maar ontvangt een vergoeding van de gedragswetenschapper die een specifiek contract hiervoor met de verzekeraar heeft afgesloten. Tot op heden worden de behandelingen ook door remedial teachers en net afgestudeerde gedragswetenschappers gedaan.

Remedial teachers uitgesloten als behandelaar
De vergoeding van de diagnostiek en behandeling van ernstige dyslexie gebeurt op basis van een DBC (diagnose en behandelcombinatie) in de GGZ (geestelijke gezondheidszorg). Uitsluitend beroepsbeoefenaren die voorkomen op de CONO beroepentabel mogen zich behandelaar in de GGZ noemen. Remedial teachers staan niet op deze lijst. Zij mogen dus niet op basis van de verlengde armconstructie worden ingeschakeld.

Worden logopedisten ook uitgesloten?
Nee! Logopedisten worden in de CONO beroepentabel genoemd. Zij mogen binnen de GGZ de rol van medebehandelaar op zich nemen. Dit zal met de aangescherpte eisen van de vergoedingsregeling niet veranderen. Logopedisten zijn erkend als medebehandelaar binnen de dyslexiezorg.

Kan iedere logopedist zich dyslexiebehandelaar noemen?
De kwaliteit van de dyslexiebehandeling moet gewaarborgd zijn. In de opleiding logopedie wordt in beperkte mate aandacht besteed aan dyslexie. Vooruitlopend op de vergoedingsregeling dyslexie heeft de NVLF een register dyslexiebehandelaars ingesteld. Logopedisten die in aanmerking willen komen voor registratie zullen moeten voldoen aan specifieke eisen op het gebied van scholing en deskundigheidsbevordering. De vermelding in het register geeft hen het recht om zich dyslexiebehandelaar te kunnen noemen.

Meer lezen over de vergoedingsregeling?
Ga naar het documentatiecentrum in het besloten deel van de website van de NVLF, naar het dossier dyslexie.

Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen