Regelaars van afweerreacties en hun mogelijkheden voor de behandeling van patienten

Array

afweerHet menselijke afweersysteem bestaat uit vele celtypen, waaronder zogenaamde regulatoire T-cellen. Deze cellen zorgen dat het afweersysteem niet ontspoort, en voorkomen ongewenste afweerreacties zoals het geval is bij auto-immuniteit of orgaantransplantatie.

Transfusie van regulatoire T-cellen is mogelijk een effectieve behandeling voor patienten met zulke ongewenste afweerreacties. Jorieke Peters deed onderzoek naar deze cellen. Ze toont aan dat, in verschillende weefsels andere eigenschappen hebben, en dat weefselcellen zoals huidcellen samenwerken met het afweersysteem. Tevens onderzocht ze opties om regulatoire T-cellen uit bloed te isoleren en ontwikkelde ze een zeer efficient protocol om de cellen te vermeerderen in het laboratorium. Deze kennis draagt bij aan de optimalisatie van regulatoire T-cel transfusietherapie, zodat deze in de toekomst veilig kan worden toegepast voor de behandeling van patienten.

Biografie
Jorieke Peters (Balgoij, 1982) studeerde Biomedische Wetenschappen in Nijmegen. Ze deed bovenstaand promotieonderzoek op de afdeling Laboratoriumgeneeskunde – Laboratorium Medische Immunologie van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Institute for Infection, Inflammation & Immunity. Tijdens het promotietraject voltooide ze tevens de studie Geneeskunde in Nijmegen. In 2013 start ze met de opleiding tot internist in het UMC St Radboud.Datum maandag 25 maart 2013

Tijd 13:30
Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus mevrouw drs. J.H. Peters
Promotors prof. dr. I Joosten, prof. dr. L.B. Hillbrands
Copromotors dr. H.J.P.M. Koenen
Titel promotie Regulatory T-cells for immunotherapy
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen