De patiënt is handel

Array

Het was heel even een interessant nieuwtje dat tot nadenken stemde: thuiszorgaanbieder Vierstroom zou interesse hebben in overname van het LangeLand Ziekenhuis nadat investeerder Loek Winter als potentiële koper was afgehaakt. Wat het nieuwtje opmerkelijk maakte, was de scheve omzetverhouding tussen de potentiële koper en het ziekenhuis. Het wierp de vraag op: waar haalt zo’n thuiszorgorganisatie het geld vandaan om een heel ziekenhuis over te nemen, zelfs een ziekenhuis van een relatief bescheiden omvang als het LangeLand? Een vergelijking drong zich op met het kleine Spyker dat het gerenommeerde, maar in zwaar weer geraakte Saab overnam. We weten allemaal hoe het met die overname is afgelopen. Het was een typisch geval van de muis die brulde.

stijgingVierstroom ontkrachtte het nieuwtje dan ook al de volgende dag. Nee, van gesprekken over een eventuele overname was geen sprake. Maar strategische samenwerking met het ziekenhuis, daar heeft Vierstroom wel oren naar. En dat ligt ook voor de hand natuurlijk. Ziekenhuizen hebben de laatste jaren de gemiddelde opnameduur van hun patiënten sterk weten te reduceren, en dit is ze alleen gelukt door goede afspraken te maken met de thuiszorg. Die neemt de zorg over aan de patiënt die niet meer in het ziekenhuis behandeld hoeft te worden, maar wel nog een duwtje in de rug nodig heeft om weer zelfstandig te kunnen functioneren. Zou het LangeLand van de landkaart verdwijnen, dan gaan patiënten uit die gemeente naar de ziekenhuizen in de omliggende gemeenten. En die hebben natuurlijk allemaal ook al strategische samenwerkingsverbanden met thuiszorgorganisaties. Organisaties die er stuk voor stuk best oren naar zullen hebben om hun dienstverlening uit te breiden naar Zoetermeer. In dat geval heeft Vierstroom er een paar stevige concurrenten bij.

Vierstroom heeft er dus alle belang bij dat het LangeLand Ziekenhuis blijft bestaan. Hetzelfde geldt voor de gemeente Zoetermeer, en niet alleen omdat het ziekenhuis werkgelegenheid biedt aan haar inwoners.. Een ziekenhuis in de gemeente biedt een solide basis voor een goede zorginfrastructuur. En in die infrastructuur gaan gemeenten een steeds grotere rol spelen. Toch is het zeer de vraag of Vierstroom iets gaat hebben aan de bijval van de gemeente. Het gemeentebestuur laat het immers bij de constatering dat het jammer is dat Winter als overnamepartner voor het ziekenhuis is afgehaakt, en dat het maar goed is dat nog wel met een andere overnamekandidaat wordt gesproken. Maar daar blijft het bij. De gemeente gaat het ziekenhuis echt niet kopen.

De enige partijen die er geen enkel belang bij hebben dat het LangeLand Ziekenhuis blijft bestaan, zijn de omliggende ziekenhuizen. Die zien de handel uit Zoetermeer graag naar zich toe komen. Het lag dan ook voor de hand dat Medisch Centrum Haaglanden, de belangrijkste schuldeiser van het ziekenhuis, geen oren had naar de overname-eis van Winter dat het een deel van die schuld zou kwijtschelden.

Deze column van Frank van Wijck werd eerder geplaatst op Zorglab.nl

Frank van Wijck

Frank van Wijck (www.evatekst.nl) is journalist en publicist. Hij blogt op www.artsenauto.nl dagelijks over de zorg.

Recente artikelen