Leegte in bestaan asielzoekers ziekmakend

Array

leegteDe Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (AC VZ) schrijft in haar recent gepubliceerde advies `Verloren tijd’ dat de leegte in het bestaan van asielzoekers ziekmakend is. Door regels en gebrek aan geld en activiteiten is het voor asielzoekers in de reguliere centra en in de vrijheidsbeperkende centra onmogelijk om iets te ondernemen. Dat `ondermijnt de gezondheid’ en doet de passiviteit toenemen.

De commissie beveelt de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie aan tijdelijk een aantal maatregelen te nemen waardoor vreemdelingen meer activiteiten kunnen ondernemen in de opvang. Zo zou het voor asielzoekers bestaande recht op educatie, ontwikkeling en deelname aan recreatieve activiteiten ruimer moeten worden ingevuld en zou dit recht ook moeten gelden voor uitgeprocedeerde vreemdelingen die in de vrijheidsbeperkende locatie of een gezinslocatie verblijven. Voor alle vreemdelingen in de opvang zou een beperkt aantal kortlopende trainingen beschikbaar moeten zijn, waarin vaardigheden worden ontwikkeld die passen binnen het verwachte toekomstbeeld (toelating of terugkeer). Verder moeten vreemdelingen beter worden voorgelicht over wat zij wel kunnen doen en zouden zij vrije toegang tot internet moeten krijgen, zodat zij goed op de hoogte kunnen blijven van ontwikkelingen in hun land van herkomst.

De commissie verwacht dat deze maatregelen de gezondheid en activiteit van vreemdelingen in de opvang ten goede komt. Zij sluit niet uit dat de voorgestelde proef vanwege deze preventieve werking op termijn meer geld oplevert dan dat het kost. Tegelijkertijd verwacht ze dat hierdoor de zelfredzaamheid van vreemdelingen in de opvang wordt bevorderd en dat ruimte bij de bewoners ontstaat om meer dan nu gerichter te kunnen nadenken over het verdere verloop van hun toekomst. Dit zou de effectiviteit van het beleid kunnen vergroten, of het nu gaat om inburgering na toelating, of vertrek na afwijzing.

Bron en adviesrapport: ACVZ website

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen