Longfonds pleit voor rookvrije schoolterreinen

Array

longfondsEen kwart van alle scholen uit het voortgezet onderwijs heeft op dit moment een rookvrij schoolterrein. Zij willen jongeren een gezonde leeromgeving bieden en het goede voorbeeld geven. Dit blijkt uit recent onderzoek in opdracht van het Longfonds (voorheen Astma Fonds). Op 25 maart overhandigt directeur Michael Rutgers de resultaten aan staatsecretaris Van Rijn (VWS) in Nieuwspoort, Den Haag. Rutgers: ‘Hoe jonger kinderen zijn als ze beginnen met roken, hoe groter de kans dat zij hun leven lang verslaafd blijven. Het Longfonds pleit daarom voor rookvrije schoolterreinen: op school steek je niks op!’

Vanaf 1 januari 2014 wil het kabinet de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak van 16 naar 18 jaar verhogen, om het roken door jongeren te ontmoedigen. Roken en meeroken zijn de belangrijkste oorzaken van gezondheidsverlies in Nederland. ‘Gezonde longen moeten gezond blijven’, vindt Rutgers. Ook ouders zien hun kinderen graag opgroeien in een veilige en gezonde omgeving. School moet niet de plek zijn waar zij leren roken. De helft van alle rokers steekt hun eerste sigaret op het schoolplein op.
Rutgers: ‘Zien roken doet roken. Daarom roepen we alle schooldirecteuren van het voortgezet onderwijs op hun schoolterrein rookvrij te maken. Daar helpen we graag bij.’ Feiten en cijfers, een concreet stappenplan en inspirerende filmpjes van scholen met een rookvrij schoolterrein staan op www.longfonds.nl/schoolterrein. Daar is ook te zien welke scholen al een rookvrij schoolterrein hebben.

Goed voorbeeld
Een kwart van alle scholen heeft op dit moment een rookvrij schoolterrein. Zij willen aan leerlingen het goede voorbeeld geven. Zo ook ’t Hooghe Landt College in Amersfoort. Rector Ben Stoelinga: ‘Vroeger werd er veel gepaft op het schoolplein. Ouders maakten zich zorgen, jongeren zijn makkelijk beïnvloedbaar. Nu is het plein rookvrij.’

Het Longfonds zet zich samen met KWF Kankerbestrijding, Hartstichting en Trimbos-instituut in voor meer rookvrije schoolterreinen, met als einddoel: een daling van het aantal rokende jongeren. Zo werken we samen aan een gezond Nederland waarin niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van tabaksrook.

Bron: Longfonds

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen