Aanbieding petitie “Bescherm consument bij zorgcontractering” namens 25.245 mensen

Array

Op dinsdag 26 maart om 13.30 uur biedt Independer.nl namens de 25.245 ondertekenaars een petitie aan aan de Vaste Kamercommissie voor VWS in de Tweede Kamer in Den Haag.

Waar gaat de petitie over?
Op dit moment mogen zorgverzekeraars gedurende het hele jaar contracten afsluiten met zorgverleners. Zolang deze niet nadelig uitpakken voor de verzekerde met een naturapolis* is er niets aan de hand. Maar als dat betekent dat een contract wordt opgezegd of gewijzigd, kunnen consumenten er de dupe van worden.  Independer.nl vindt dat consumenten nooit de dupe mogen worden van tussentijds opgezegde of gewijzigde zorgcontracten. En daarom wil Independer.nl dat de wet wordt aangepast.

16_independerWaarom is dit nu actueel?
Nu hebben al miljoenen mensen een naturapolis. Dit betekent dat deze consumenten alleen naar zorgverleners kunnen waarmee hun verzekeraar een contract heeft afgesloten. Als de plannen van de regering doorgaan, kunnen consumenten volgend jaar alleen nog maar natura zorgverzekeringen afsluiten. Het is dus dit jaar nog belangrijker dat zorgverzekeraars op tijd bekendmaken met wie zij een contract hebben in 2014. Zodat consumenten eventueel kunnen overstappen naar een zorgverzekeraar die wel een contract heeft met de zorgverlener van hun keuze.

Wat vraagt Independer.nl in de petitie?
In deze petitie vraagt Independer.nl de minister het volgende wettelijk te regelen:

  1. Zorgverzekeraars moeten elk jaar vóór 1 november bekendmaken bij welke ziekenhuizen en zorgverleners verzekerden het jaar erop terecht kunnen.
  2. Verzekeraars moeten hun verzekerden bij het toesturen van de nieuwe polis in november laten weten of ze op dezelfde zorg kunnen rekenen als het jaar ervoor. Zijn er contracten met ziekenhuizen en zorgverleners veranderd of opgezegd? Dan moet dat duidelijk worden vermeld.
  3. Wijzigt de verzekeraar na 1 november een contract met een ziekenhuis of zorgverlener? Dan moet de verzekeraar de behandeling volledig blijven vergoeden in het hele volgende jaar.

* Meer dan 50% van de verzekerden heeft een naturapolis, waarvan een groot aantal onbewust.

Een toelichting op deze petitie kunt u op ons weblog nalezen.

Bron: Independer

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen