Coblatie, nieuwe ingreep voor verkleinen neusschelpen

Array
neusDe polikliniek KNO (Keel- Neus en Oorheelkunde) van Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft een nieuwe techniek voor het verkleinen van neusschelpen: coblatie, een naaldje met radiofrequente energie. Hierdoor wordt de neus doorgankelijker gemaakt.De nieuwe techniek heeft veel voordelen: voor deze ingreep hoeft de patiënt niet meer onder narcose, hij of zij kan veel sneller naar huis, de wachttijd is korter en de kosten zijn lager.

 en worden opgenomen op de afdeling dagbehandeling. De KNO-arts verkleinde de neusschelpen door met een schaartje een klein randje van de neusschelpen af te halen.

Coblatie
Bij de nieuwe techniek, coblatie, gebruikt de KNO-arts radiofrequente energie om de neusschelpen te verkleinen. De patiënt kan op de polikliniek worden geholpen. Vooraf krijgt de patiënt verdoving door middel van een spray en een gaasje met verdovingsvloeistof. Hierna brengt de KNO-arts een naaldje in de neusschelp en verwarmt hij de neusslijmvliezen van binnen. Op deze manier verkleinen de neusschelpen waardoor de doorgankelijkheid van de neus groter wordt. De patiënt kan meteen na de ingreep weer naar huis. Er is nauwelijks kans op een nabloeding.

De patiënten komen na zes weken terug voor controle en de resultaten zijn erg goed. De patiënten zijn ook positief over de behandeling: zij hebben nauwelijks pijn bij de verdoving of van de ingreep, hebben nauwelijks complicaties gehad en hun klachtenpatroon is duidelijk verbeterd.

Grote neusschelpen
Neusschelpen zijn plooien aan de binnenzijde van de neus. Deze plooien vergroten de oppervlakte in de neus voor een goede functie van de neus: ingeademde lucht verwarmen, reinigen en filteren.
Soms zijn de neusschelpen te groot. Dit kan komen door een allergie of overgevoeligheid voor bepaalde stoffen. Mensen met te grote neusschelpen hebben vaak een verstopte neus. Zij zijn daardoor vaak verkouden, hebben moeite met ademen of snurken. Een oplossing voor deze klachten is het verkleinen van de neusschelpen.

Per jaar komen er meer dan 350 patiënten voor een neusschelpverkleining bij de KNO-artsen van Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Bron: Ziekenhuis Gelderse Vallei

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen