Verband tussen koortslip en geheugenproblemen’

Array

‘Ouderen die bepaalde infecties bij zich dragen, zoals het herpes-simplexvirus dat een koortslip veroorzaakt, hebben meer problemen met hun geheugen
Dat blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology.

Veel mensen hebben het herpes-simplexvirus (HSV). Er zijn verschillende typen. HSV-1 veroorzaakt een koortslip, HSV-2 is genitale herpes. Als je eenmaal geïnfecteerd bent met HSV, blijft het aanwezig in je lichaam en steekt het af en toe de kop weer op.

onderzoekers-300x200Meer geheugenproblemen
De onderzoekers gebruikten bloedmonsters van 1625 mensen van gemiddeld 69 jaar. Ze keken of in het bloed indicatoren aanwezig waren voor een aantal veelvoorkomende ziekteverwekkers, zoals het herpes simplexvirus, een bacterie die luchtweginfecties veroorzaakt en een bacterie die maagzweren kan veroorzaken.

Proefpersonen die meer infecties met zich meedroegen, bleken gemiddeld slechter te scoren op geheugentests. Dit verband bleef overeind na correctie voor andere factoren, zoals opleiding, roken, hartziekten en diabetes.

Bewegen lijkt een beschermend effect te hebben. Het onderzoeksteam ontdekte dat het verband tussen de infecties en de geheugenproblemen zich alleen voordeed bij mensen met een zittende leefstijl, niet bij deelnemers die meldden dat ze regelmatig bewogen.

Oorzaken
Of het koortslipvirus de geheugenproblemen veroorzaakt is nog niet duidelijk. In eerdere onderzoeken werd wel gespeculeerd dat het herpes-simplexvirus kan bijdragen aan het ontwikkelen van dementie, aangezien het virus zich naar andere delen van het lichaam verplaatst, waaronder de hersenen.

Het onderzoek is gepubliceerd in Neurology.

bron: NU nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen