Eigen Kracht- conferenties onderzocht

Array

Afdeling metamedica van VUmc gaat onderzoek doen naar Eigen Kracht- conferenties die worden ingezet voor het voorkomen van het toepassen van dwang binnen de GGZ. Start van deze Eigen Kracht conferenties binnen de GGZ heeft direct te maken met de toekomstige Wet verplichte ggz (Wvggz) die zich  richt op het zoveel mogelijk voorkomen van verplichte zorg.

De Eigen Kracht-conferentie heeft als doel burgers/patienten zeggenschap en regie te laten houden over hun leven. Het is een activerings- en besluitvormingsinstrument, waarbij zij samen met deelnemers uit hun eigen omgeving plannen bedenken om problemen op te lossen.

In het voorjaar is gestart met pilots om te kijken of en hoe dit mogelijk is.
Er zullen 60 zogenaamde Eigen Kracht-conferenties (Ek-c’s) gehouden worden in Groningen, Eindhoven en Holland Noord.
De patient (de hoofdpersoon) wordt gevraagd of hij of zij wil proberen om een dreigende BOPZ maatregel af te wenden met een EK-c. Vervolgens gaat een Eigen Kracht-cooerdinator het sociale netwerk benaderen of ze willen helpen bij het waarborgen van de veiligheid. Alle deelnemers aan de
conferentie die dan volgt worden gevraagd om mee te werken aan het onderzoek. Als zij hun toestemming hebben gegeven en de conferentie is achter de rug, nemen de onderzoekers contact op met de deelnemers aan de Eigen Kracht-conferentie.

VUmc-200x200VUmc-onderzoekt drie GGZ-instellingen: Lentis, GGzE en GGZ Noord-Holland-Noord. Zij leveren ieder een psychiater die verantwoordelijk is voor het werven van 20 cases. Een consortium van partijen wil weten of het mogelijk is om met EKc’s dwang te voorkomen in de GGZ en wat de conferenties  opleveren. In opdracht van het ministerie van VWS voert VUmc het onderzoek uit. VUmc stelt in iedere regio een onderzoeker aan. De regiomanager van de Eigen Kracht Centrale zorgt ervoor dat er bij iedere casus, desnoods binnen 24 uur, een Eigen Kracht-cooerdinator wordt aangesteld die het  sociale netwerk rond de patient (hoofdpersoon in de terminologie van de Eigen Kracht Centrale ) mobiliseert.

bron: VUmc

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen