Gynaecoloog Jacques Dirken wint Bart Award

Array

Op dinsdag 26 maart werd voor de tweede keer de Bart Award uitgereikt en dit keer was gynaecoloog Jacques Dirken van het Jeroen Bosch Ziekenhuis de gelukkige. De prijs is genoemd naar gynaecoloog Bart van Turnhout die op 11 december 2009 is overleden.

Jacques Dirken, gynaecoloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis kreeg de meeste stemmen vanwege zijn laagdrempeligheid, zijn betrokkenheid en zijn goede communicatieve vaardigheden. Hij is altijd op zoek naar leuke initiatieven tussen de eerste en tweede lijn. Hij stelt de patiënten centraal en denkt vanuit dat perspectief. Hij is oprecht geïnteresseerd in een ander. Of het nu de patiënt is, diens partner of de hulpverleners eromheen, Jacques is voor iedereen beschikbaar. Tenslotte wordt hij omschreven als een stille kracht, een sociale verbinder die zijn ego nooit voorop stelt.

Bart van Turnhout was een bijzonder persoon. Tijdens zijn werkzame leven was hij altijd gericht op laagdrempelige samenwerking, waarbij hij de patiënt centraal stelde. Zijn vriendelijke, deskundige en vooral humoristische benadering was fenomenaal. Op 16 december 2011, de dag waarop Bart 56 jaar geworden zou zijn, is de Bart Award voor de eerste keer uitgereikt postuum aan Bart zelf. Zijn familie nam de onderscheiding, een bronzen beeldje van een zwangere vrouw, toen in ontvangst. Op dezelfde dag werd ‘de Bart van Turnhout kamer’ geopend op de afdeling Verloskunde van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

De Bart Award wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand binnen de verloskundige zorg die zich bijzonder heeft ingezet voor verloskundige samenwerking in de regio Den Bosch. Er zijn in totaal 9 genomineerden: Cora van den Berg, Hermann de Blaauw, Marie-Jeanne Dankers, Jacques Dirken, Petra Jacobs, Mieke Kerkhof, Esther Rasenberg, Paul en Marga de Reu en Esther Talboom.

De feestelijke uitreiking vond plaats in besloten kring (verloskundigen eerste en tweede lijn, gynaecologen en overige medewerkers werkzaam in de verloskundige zorg) in het Jeroen Bosch ziekenhuis. José van Turnhout, partner van Bart, overhandigde de Bart Award aan Jacques Dirken. Jacques was blij verrast en beloofde “vol gas op dezelfde voet” door te gaan.

bron: JBZ

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen