Geen definitief rookverbod voor kleine cafes

Array

roken-horeca-200x183Het hof Den Haag heeft op dinsdag 26 maart 2013 weliswaar geoordeeld dat de uitzondering van het rookverbod voor kleine cafes in strijd is met het Verdrag ter bestrijding van tabaksgebruik en daarmee ongeldig is, maar de Staat kan tegen deze uitspraak in cassatie gaan. Het is maar zeer de vraag of de Hoge Raad deze uitspraak van het hof zal bekrachtigen. Daarnaast is van belang dat deze uitspraak in beginsel alleen geldt tussen de procespartijen, te weten de Staat en Nietrokersvereniging CAN. Het laatste woord is hierover dan ook nog niet gezegd.

Vordering tot handhaving rookverbod in kleine cafes afgewezen De vordering van CAN dat de Nederlandse Staat moet worden bevolen het rookverbod in kleine cafes te handhaven heeft het hof afgewezen. De Staat is niet door de rechter verplicht tot handhaving van een rookverbod in kleine cafes. Het hof heeft in dat verband gewezen op de ruime beleidsvrijheid van de Staat.

Europese rechter
De afgelopen jaren zijn er uiteenlopende, deels tegenstrijdige uitspraken geweest van verschillende rechterlijke instanties. Er is echter nog niets definitief beslist ten aanzien van het rookverbod in de kleine horeca.

Afhankelijk van het verdere verloop van de procedure tussen de Staat en CAN, zal Horecaclaim Nederland onderzoeken of de gang naar de Europese rechter open staat.

Advies en oproep voor de kleine horecaondernemers Horecaondernemers moeten zich niet gek laten maken door het arrest van het hof Den Haag!! Zolang de Staat ook niet aankondigt om de kleine cafes weer te controleren op naleving van het rookverbod, hetgeen niet in de verwachting ligt, kan gewoon door worden gerookt. De horecaondernemers die nog niet zijn aangesloten bij Horecaclaim Nederland roepen wij op om zich aan te sluiten, want dan kunt u via ons advocatenteam ook juridische steun krijgen voor bezwaarprocedures indien u (onrechtmatige) boetes mocht krijgen.

Stichting Horecaclaim Nederland
Frederick F.C. Matthaei
Voorzitter

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen