‘Embryo-on-a-chip’

Geen reageerbuis maar een chip met daarop een laboratorium ter grootte van een paar millimeter als de broedkamer voor een embryo. Volledig gecontroleerd pas bevruchte eicellen laten groeien. De resultaten met muizenembryo’s zijn veelbelovend.

IVF wordt sinds 1978 succesvol op mensen toegepast, maar het is eigenlijk een wonder dat het goed gaat. Het hele proces was in beginsel meer een toevalstreffer, dan dat het gebaseerd was op uitgebreid onderzoek. De eicel die uiteindelijk uit kan groeien tot een mens, groeit bij IVF, net als 35 jaar geleden nog steeds eerst op een petrischaaltje in een druppeltje voedingsmedium. Dat gaat opmerkelijk vaak goed.  Na de bevruchting, buiten de baarmoeder, groeien de eicellen in drie dagen elk uit tot een klompje van acht cellen, waarna het beste embryo in de baarmoeder wordt geplaatst.

Uit onderzoek van onder andere Séverine le Gac van de Universiteit Twente, blijkt dat muizenembryo’s zich beter ontwikkelen als ze niet op een petrischaal groeien, maar in een omgeving zitten die meer lijkt op een eileider. Om dit te kunnen onderzoeken, ontwikkelde Le Gac een speciale chip waarin zich eigenlijk een klein laboratorium bevindt. Daarin ontwikkelen de muizenembryo’s zich onder volledig gecontroleerde omstandigheden. Het voordeel van het werken met zo’n speciale chip is dat er ook meetinstrumenten ín de chip zitten, waardoor constant gevolgd kan worden wat er gebeurt in het kleine broedkamertje.

De ontwikkeling van de chip is nog in volle gang, maar na de veelbelovende resultaten met muizenembryo’s wordt nu begonnen met onderzoek met menselijke embryo’s. Bij het IVF centrum, VUmc in Amsterdam.

Als dit allemaal al klein klinkt, in dezelfde uitzending duikt Labyrint nog dieper de materie in om op nanoschaal te gaan kijken wat er allemaal mogelijk is met moleculen die zichzelf ordenen tot een soort raketjes. Ooit zullen dat soort systemen een lading medicijnen precies af kunnen leveren op plekken in het lichaam waar en wanneer ze nodig zijn. De Groningse professor Ben Feringa legt uit hoe je autootjes op nanoschaal kunt bouwen en zelfs kunt besturen. Wat dat laatste ooit allemaal mogelijk maakt, laat zich nog raden.

De aflevering staat ditmaal in het teken van nanotechnologie. De ontwikkeling van de chip is nog in volle gang, maar na de veelbelovende resultaten met muizenembryo’s wordt nu begonnen met onderzoek met menselijke embryo’s. Verder kijken we naar  wat er allemaal mogelijk is met moleculen die zichzelf ordenen tot een soort raketjes. Hiervoor spreken we o.a. met Ben Feringa, hoogleraar organische chemie verbonden aan de Universiteit van Groningen.

Een voorproefje van de aflevering  over ‘Embryo-on-a-chip’ is vanaf morgen te bekijken op onze website. Op dezelfde pagina zal de aflevering na 31 maart 2013 ook online te bekijken zijn.

Labyrint TV: ‘Embryo-on-a-chip’
Datum:                31 maart 2013
Tijdstip:               19:50 uur
Zender:               Ned 2

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen