Verlies farmaceut Novartis hoger beroep is zege voor patiënten

Array

De Indiase Hoge Raad heeft besloten dat er niet aan de Indiase patentwet getornd mag worden en het hoger beroep van Zwitserse medicijnfabrikant Novartis afgewezen. ‘Dit is een grote opluchting voor de miljoenen patiënten en dokters in ontwikkelingslanden die afhankelijk zijn van betaalbare medicijnen uit India, en voor ons’, verklaart Unni Karunakara, internationaal voorzitter van Artsen zonder Grenzen. ‘Het betekent dat de kans dat deze belangrijke medicijnen een patent krijgen, kleiner wordt. En het is een luide en duidelijke boodschap naar Novartis en andere farmaceutische multinationals toe dat ze hun aanvallen op de Indiase patentwet moeten staken.
AzGIndiase patentwet is anti-misbruik
India kent patenten toe om aan internationale handelsverdragen te voldoen, maar heeft wel bepaalde waarborgen in haar patentwet ingebouwd, waaronder een clausule die als Sectie 3d bekendstaat. Het doel van Sectie 3d is om misbruik door farmaceuten van het patentsysteem tegen te gaan: het voorkomt dat bedrijven patenten verkrijgen op aanpassingen op bestaande medicijnen met als doel hun monopoliepositie te verlengen.

Novartis: 7-jarige juridisch steekspel met India
Novartis is al 7 jaar in een juridische strijd met India verwikkeld. In 2006 spande Novartis voor het eerst een rechtszaak aan omdat het bedrijf een uitgebreidere patentbescherming wilde dan de Indiase wet voorziet. Novartis stelde dat de 2005 Patent Act van India niet aan Wereldhandelsorganisatieregels voldeed en in strijd was met de Indiase grondwet. Novartis verloor de zaak in 2007 en ging in hoger beroep. Alle claims die Novartis heeft gemaakt zijn door de Indiase Hoge Raad verworpen.

Een ban op onzinnige patentaanvragen
‘De aanvallen van Novartis op Sectie 3d, die de volksgezondheid beschermt, is mislukt,’ verklaart Leena Menghaney, campagneleider van de medicijnencampagne van Artsen zonder Grenzen in India. ‘Patentbureaus in India kunnen dit opvatten als een helder signaal dat de wet strikt toegepast moet worden en dat onzinnige patentaanvragen afgewezen moeten worden.’

Waarschuwing Novartis
De herhaaldelijke juridische aanvallen van Novartis op Sectie 3d van de Indiase patentwet waren erop gericht om nog meer patenten, ook op al bestaande medicijnen, toegewezen te krijgen. Maar nu waarschuwt het bedrijf dat deze uitspraak negatieve gevolgen kan hebben op de financiering van medische innovatie.

Wordt deel van de oplossing
‘Nu financieren ze die innovatie met hoge prijzen en patentmonopolies over de rug van patiënten en overheden van ontwikkelingslanden die zich die prijzen niet kan veroorloven,’ vervolgt Unni Karanukara van Artsen zonder Grenzen. ‘In plaats van regels te omzeilen en een eeuwige monopolie op oude medicijnen na te jagen en zo het patentsysteem te misbruiken, zouden farmaceuten hun energie in echte innovatie moeten inzetten en moeten regeringen een raamwerk ontwerpen waarin medicijnen dusdanig worden ontwikkeld dat ze betaalbaar zijn. Wij nodigen Novartis uit om deel van de oplossing te zijn, in plaats van deel van het probleem.’

 

Artsen zonder Grenzen voerde in 2006 actie tegen deze rechtszaak. In totaal kregen we wereldwijd steun van ruim 420.000 mensen die onze petitie ondertekenden.

MSF Access Campaign
Doordat wij dagelijks patiënten spreken en behandelen, zien wij ook dat de nodige medicijnen niet overal ter wereld verkrijgbaar zijn. Daarom zetten wij ons, met onze internationale campagneorganisatie de MSF Access Campaign in voor betere toegang tot medicijnen en diagnostiek.

Bron: AZG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen