Zonlicht is gezond

Array

Zonlicht is gezond. Al zijn we dat een beetje vergeten. Het zorgt voor de aanmaak van vitamine D in de huid, en dat hebben we nodig voor onze gezondheid. Mogelijk verkleint genoeg vitamine D de kans op bepaalde soorten kanker.

De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Hoeveel vitamine D onder invloed van de zon wordt aangemaakt in de huid, verschilt per persoon. Het hangt samen met de leeftijd, de hoeveelheid pigment in de huid en hoelang de huid zon opvangt. Ook van invloed: de intensiteit en golflengte van de UV-straling en de hoeveelheid onbedekte huid.
Vitamine D zit verder (beperkt) in dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees en zuivelproducten. Vette vissoorten (paling, zalm, makreel) zijn een goede aanvulling. In Nederland wordt vitamine D toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Mensen die extra vitamine D nodig hebben, krijgen een supplement. Denk aan kinderen van 4 jaar (voor opbouw van hun botten en tanden), zwangere vrouwen (voor de botopbouw van het ongeboren kind) en senioren (omdat hun huid minder goed vitamine D kan aanmaken).

De zon zorgt er dus voor dat we vitamine D binnen krijgen. Waarom is vitamine D zo belangrijk? Naast het ondersteunen van sterke botten en spieren, zorgt vitamine D voor een gezond immuunsysteem en actieve hersenen. Uit onderzoek blijkt dat een optimale vitamine D-spiegel je kan helpen om een breed scala aan chronische gezondheidsproblemen te voorkomen en om langer en gezonder te leven.

GezondheidHet ongelukkige feit is echter dat de meesten van ons kritisch lage niveaus van vitamine D bezitten, dit als gevolg van dat we niet genoeg tijd doorbrengen in de zon. En als we naar buiten gaan, dan “beschermen” we ons. Baanbrekend onderzoek heeft echter aangetoond dat het smeren van zonnebrandcrème het vermogen van het lichaam om vitamine D te produceren sterk beperkt. Tegenwoordig adviseren veel deskundigen om je dagelijks beperkt aan de zon bloot te stellen zónder zonnebrandcreme. Echter, de meeste mensen hebben juist het probleem dat ze sowieso niet genoeg tijd buiten kunnen doorbrengen.

Heel veel mensen hebben een vitamine D tekort.
Ondanks het groeiend bewustzijn van het belang van vitamine D, schatten deskundigen in dat tot 75% van alle volwassenen een te laag in vitamine D gehalte hebben. Het probleem is dat de meeste mensen ten onrechte denken dat hun vitamine D-niveaus prima zijn. Het feit is dat als je geen maatregelen neemt om je vitamine D op peil te houden, je waarschijnlijk een tekort hebt.

Waarom gaat het om zoveel mensen?
Vitamine D tekort is uitgegroeid tot een wereldwijde epidemie om een eenvoudige reden: mensen worden niet genoeg aan de zon blootgesteld. Helaas brengen de meesten van ons dagen opgesloten door in gebouwen, terwijl onze lichamen zijn ontworpen om de meeste tijd buiten door te brengen. Ultraviolette stralen kunnen niet door glas heendringen, dus als je in een auto of in een zonnige kamer bent, produceert je lichaam geen vitamine D.

Daarnaast wordt de productie van vitamine D minder efficiënt met het ouder worden. Dat betekent dat een groeiend aantal oudere mensen met een ernstig tekort leven.
Een Vitamine D-tekort uit zich niet direct in symptomen. Maar als dit tekort doorgezet wordt, veroorzaakt het vaak depressie, concentratieproblemen, chronische pijn of pijntjes, breekbare botten en een zwak immuunsysteem. Nog  verontrustender is dat studies hebben aangetoond dat een lage vitamine D-spiegel in verband staat met een verhoogd risico op ernstige gezondheidsproblemen die kunnen resulteren in een voortijdige dood. En helaas krijgen dan veel mensen een cocktail van farmaceutische geneesmiddelen toegediend om deze klachten weer te behandelen, terwijl het om een vitamine tekort gaat.

De beste manier om ervoor te zorgen je beschermd bent.
Er zijn slechts twee manieren om de vitamine D binnen te krijgen: blootstelling aan de zon en vitamine D-suppletie. Je haalt vitamine D niet uit voedsel, ondanks wat de zuivelindustrie ons zou willen doen geloven, toegevoegde vitaminen zijn in bijna alle gevallen ontoereikend.

Dus voor de meeste mensen is een vitamine D supplement een must, tenzij je veel buiten werkt/werkt. Je kunt je vitamine D-spiegel laten testen door een arts, maar je hoeft niet perse te wachten om te beginnen met het verhogen van je niveau. Van vitamine D is bekend dat het een van de minst giftige stoffen is, daarom neem je er nooit teveel van. Kortom: beter teveel dan te weinig.

Vitamine D2 is de plantaardige vorm, wordt in de VS veel toegepast en wordt ook gewoon omgezet door de lever in calcidiol, maar is minder effectief door lagere bindingaffiniteit met de receptor (bron Wikipedia). O.a. Meda Pharma heeft als farmaceutisch bedrijf ook cholecaciferol in hun producten zitten.

Hoe zorg ervoor dat je voldoende vitamine D neemt.

De ADH voor vitamine D is 5 mcg ofwel 200 IE(bron Wikipedia). Uitgangspunt is hier dat gezonde voeding en gezonde levensstijl voldoende extra vitamine D inname tot gevolg heeft. De gezondheidsraad heeft aangegeven dat alle Nederlanders middels voeding slechts 10% van de dagelijkse behoefte aan vitamine D binnenkrijgen. De rest zou uit zonlicht moeten komen, echter in Nederland schijnt de zon alleen van mei tot september voldoende krachtig om de aanmaak in de huid te stimuleren. Vandaar die lepel levertraan zodra de “R” in de maand zit. De Gezondheidsraad gaat uit van gezonde mensen, en de bewezen prospectief bewezen effecten van suppletie. Voor gezonde botten en verlaging van het valrisico is dit nu aangetoond, namelijk dat toepassing van voldoende vitamine D deze effecten laat zien.

Volgens de EFSA vastgestelde maximale dagelijkse inname van vitamine D ligt op 4000 IE. Het CBG heeft een vitamine D preparaat onlangs geregistreerd met dezelfde maximale dagelijkse dosis.

Volgens Dr John Cannell, directeur van de non-profit Raad van Vitamine D, moeten gezonde volwassenen 5.000 IE vitamine D3 per dag nemen om een tekort te voorkomen en een goede gezondheid te bereiken.

Vitamine D werkt niet alleen op zichzelf.
Ik hoop dat ik heb duidelijk gemaakt waarom het van cruciaal belang is om extra vitamine D3 in te nemen. Maar het is even belangrijk om de voedingstoffen binnen te krijgen die samenwerken met vitamine D. Voeding en zonlicht zijn nodig voor een goede vitamine D balans. Eet voeding die rijk is aan vitamine D zoals vette vis, lever, vlees, eieren en melkproducten. Op basis van het meest recente onderzoek, zijn hier de belangrijkste samenwerkers van vitamine D:

  • Magnesium: is betrokken bij elke fase van vitamine D-metabolisme. In voldoende hoeveelheden aanwezig zorgt Magnesium voor een goede benutting van vitamine D.
  • Zink: elke vitamine D receptor heeft een zink molecuul nodig om vitamine D. te kunnen ontvangen. Zonder zink wordt vitamine D niet goed opgenomen.
  • Boron: is noodzakelijk voor snelle actie van vitamine D op de celwand. Boron zit in  wortelen, peren, appels, druiven, noten en granen
  • Vitamine C: vitamine C en D werken nauw met elkaar samen om het immuunsysteem te versterken, maar ook om het algehele niveau van antioxidanten te stimuleren.
  • Vitamine K2: zorgt er samen met vitamine D voor dat calcium wordt opgeslagen in de botten en niet op de wanden van de bloedvaten.
Moeten we nu wel of niet de zon in om gezond te blijven?
  • Ga op zonnige dagen tussen 12:00 en 15:00 uur niet lang in de volle zon. Voor de ene huid is 15 minuten onbedekt in de zon genoeg, voor de ander maximaal 30 minuten.
  • Ga daarnaast elke dag een kwartier tot een half uur tussen 11.00 uur en 15.00 uur, met tenminste hoofd en handen onbedekt, de zon in: bijvoorbeeld een blokje om tijdens de lunch. De zon is in Nederland in de maanden september t/m april niet sterk genoeg voor de aanmaak van vitamine D. In deze maanden is suppletie noodzakelijk. Recent advies van de Gezondheidsraad geeft aan dat een tekort door zonlicht niet voldoende gecompenseerd kan worden door goede voeding en dat hoog gedoseerde supplementen noodzakelijk zijn. (Bron: Gezondheidsraad. Evaluatie van de voedingsnormen voor vitamine D. Den Haag: Gezondheidsraad, 2012; publicatienr.      2012/15.)Dit is verschillend voor mensen met lichte of donkere huid en voor mensen die veel of juist weinig buiten komen. Check uw huidtype en de bijbehorende adviezen.

 

Bron: SCK-rapport De relatie tussen kanker, zonnestraling en vitamine D (KWF Kankerbestrijding), wikipedia, Meda Pharma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen