Jerney Kaagman denkt al aan verpleeghuis

Array

Jerney Kaagman (65) vertelde in december dat ze parkinsonpatiënt is.  De ziekte openbaarde zich 6 jaar geleden bij haar. Ze ervaart dagelijks de ongemakken die bij de aandoening horen. Zonder de mantelzorg van haar vriend Bert, kan ze al niet meer functioneren. Zonder die mantelzorg is de aangewezen op een verpleeghuis’, zegt Jerney tegen het Algemeen Dagblad. Jerney Kaagman (65) zegt zich al samen met Bert Ruiter (66), haar levenspartner sinds 38 jaar, te oriënteren op een verpleeghuis want als Bert korte of langere tijd door ziekte zou worden geveld, dan zit er niets anders op dan tijdelijk of permanent te verkassen naar zo’n instelling. Medisch journalist en columnist Frank van Wijck heeft daar een nuchtere kijk op laat zien dat Kaagman geen realistisch beeld heeft van de ontwikkelingen in de langdurige zorg. In de plannen van het ministerie van VWS is opname in een verpleeghuis immers al lang niet meer de eerst bereikbare optie.
C25606FA

De onwetendheid van Jerney

Laat ik het maar eerlijk bekennen. Het was januari 1970, ik was tien jaar, het vroor dat het kraakte en ik was verliefd op Jerney Kaagman van Earth and Fire. De lijzige manier waarop zij haar tekstbijdragen leverde aan de eerste hitsingle Seasons hield ik in mijn onschuld voor buitengewoon sensueel. Van mijn zorgvuldig opgespaarde zakgeld kocht ik het singletje. Ik heb het nog.

Inmiddels is Jerney Kaagman 65 en denkt zij wegens haar Parkinson aan opname in een verpleeghuis. En hoewel mijn verliefdheid op haar bij de tweede single al lang weer over was, vind ik dit toch even slikken. Niet alleen omdat het illustreert dat onze helden van weleer ook maar mensen van vlees en bloed zijn, maar vooral vanwege haar stellingname. Kaagman zegt zich nu nog door haar partner te laten verzorgen, maar te passen voor de thuiszorg op het moment dat haar partner niet meer in staat is deze taak op zich te nemen. “Je weet nooit wie je in huis haalt”, zegt ze in een interview in Algemeen Dagblad. En hoewel ze dit vast niet bedoelt als een schoffering van de thuiszorgmedewerkers die iedere dag klaarstaan voor mensen zoals zij, is het toch een opmerking die bij mij behoorlijk in het verkeerde keelgat schiet.

Afgezien daarvan vraag ik mij af of Kaagman wel een realistisch beeld heeft van de ontwikkelingen in de langdurige zorg. In de plannen van het ministerie van VWS is opname in een verpleeghuis immers al lang niet meer de eerst bereikbare optie, maar dat lijkt zij dus niet te weten. Misschien moet staatssecretaris Martin van Rijn na zijn werkbezoeken in het veld dus ook maar eens snel de publieke media opzoeken om zijn visie op de toekomst van de langdurige zorg te verkondigen.

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer dagelijks een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen