Borstkankerzorg moet altijd maatwerk zijn

Array

De meeste mensen denken dat borstkankerzorg in Nederland goed geregeld is, maar vaak krijgen vrouwen met diagnose borstkanker weinig keus in behandelopties ter wijl die er wel degelijk zijn. Bij het Alexander Monro ziekenhuis weten ze dat dit beter kan: borstkankerzorg op maat, die zich volledig rondom de patiënt organiseert. Er zijn twee onafhankelijke rapporten waaruit blijkt dat borstkankerzorg beter wordt als de zorg meer geconcentreerd wordt, één van KPMG en één van de Boston Consultancy Group. Eén ziekenhuis, waarin alle artsen en verpleegkundigen in een multidisciplinair team dat zich helemaal richten op borstkanker, zou dus goed nieuws zijn. Dat zou een einde maken aan de situatie dat vrouwen meestal maar een behandelingsoptie krijgen voorgeschoteld op basis van de richtlijn. Borstkankerzorg is complex en wordt steeds complexere zorg. Door microdiagnostiek en DNA onderzoek kunnen specialisten steeds meer typen borstkanker herkennen en de complexe behandeling beter aanbieden.  Het Alexander Monro Ziekenhuis wil het een centre of excellence voor borstkankerzorg worden waarbij diagnostiek, operatie en reconstructie, chemotherapie, nabehandeling en uiteraard psychosociale zorg beschikbaar is onder een dak. Ik hoop zij dat in praktijk gaan brengen.borstkanker-jpg1Volgens de Europese richtlijn moet een ziekenhuis minimaal 150 nieuwe borstkankerpatiënten per jaar behandelen in een multi-diciplinair team om goede zorg te kunnen bieden.Concentratie van zorg is dus noodzakelijk. Borstkankerzorg is  complex. Daarvoor is grotere expertise vereist. Borstkankerzorg gaat niet alleen over opereren, maar ook over chemotherapie, hormoontherapie, immuuntherapie, radiotherapie, vruchtbaarheid, overgangsklachten, restschade en erfelijkheid, zo zegt Sanne van Soelen van BorstkankerACTIE . Om die patiënten goed te kunnen behandelen, heb je expertise nodig en dan dat pleit voor concentratie van zorg. Concentratie van zorg leidt meestal tot betere zorg.

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen