Planten zeer waardevolle bron voor nieuwe geneesmiddelen

De Zuid-Afrikaanse Andrea Lubbe bracht in haar promotieonderzoek aan de Universiteit Leiden de productieketen van bolgewassen als grondstof voor farmaceutische of industriële toepassingen in kaart.“Galantamine, een medicijn voor de ziekte van Alzheimer, wordt gewonnen uit narcissen. Nederlandse kwekers merkten in de jaren negentig een toename in de vraag naar narcissen vanuit Engeland voor de extractie van galantamine. Om beter te kunnen inspelen op deze ontwikkeling, zochten zij samenwerking met de Universiteit Leiden. In een gezamenlijk project is de narcis als grondstof voor galantamine gebruikt als model voor organisatie van de keten.”

Wat zijn de resultaten?
“Mijn onderzoek heeft geleid tot de ontwikkeling van narcissenbollen met een hoger gehalte galantamine en een minimum aan ongewenste verontreinigingen. Deze resultaten laten zien dat, met de juiste kennis over teeltmethoden en kwaliteitseisen, bolgewassen een duurzame bron van hoogwaardige farmaceutische verbindingen kunnen vormen. Daarnaast ontdekten we een groot scala aan nieuwe bioactieve stoffen in bloembollen. In tulpen vonden we bijvoorbeeld een stof met antimicrobiële activiteit, een mogelijke bron voor nieuwe antibiotica.”

Is er toekomst voor natuurstoffen?
“Ik denk dat planten nog steeds belangrijke bronnen zijn voor nieuwe farmaceutische verbindingen. De huidige werkwijze waarbij één verbinding op één receptor wordt getest, levert steeds minder nieuwe geneesmiddelen op. De toekomst vraagt om een andere benadering. Denk hierbij aan effecten van een verbinding op een heel systeem, effecten van plantenextracten of mengsels en synergistische interacties.” Lubbe’s promotor prof. dr. Rob Verpoorte voegt hieraan toe: “Landen als China en India zijn hier al veel verder mee. Als de westerse farmaceutische industrie hier niet voor openstaat, krijgen ze straks de rekening gepresenteerd.”

Bron PW en KNMP. beschikbaar.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen