Veel variatie in Europese thuiszorg

In opdracht van de Europese Commissie heeft het NIVEL de thuiszorg in 31 Europese landen in kaart gebracht. De studie toont aan dat beleidsmakers in de verschillende landen – ondanks grote verschillen in cultuur, beschikbare middelen en zorgsystemen – veel kunnen leren van elkaars aanpak en struikelblokken.

Thuiszorg heeft in de verschillende Europese landen een verschillende betekenis en doel, variërend van een vangnet voor mensen zonder familie tot een recht voor alle inwoners op zowel verpleging als huishoudelijke hulp zonder enige eigen bijdrage. Axxicom-Thuishulp-doet-meer-In Bulgarije is thuiszorg bijvoorbeeld alleen toegankelijk in enkele gemeenten en daarbinnen alleen voor mensen die leven in schrijnende omstandigheden. In Griekenland is thuiszorg lang grotendeels door de Europese Unie betaald en lijkt er weinig van over te blijven nu die geldstroom opdroogt. En in Noordwest-Europa, Zweden, Denemarken, Noorwegen en Nederland, is de thuiszorg uitgebreid georganiseerd, maar lopen de overheden tegen de grenzen van de financiering aan.

EURHOMAP
Het EURHOMAP-project (Mapping Professional Home Care in Europe) brengt de thuiszorg in kaart in 31 Europese landen. Het biedt politici, beleidsmakers, onderzoekers en zorgverleners informatie waarmee ze de thuiszorg in hun land kunnen vergelijken met die van andere Europese landen. In het bijzonder informatie over organisatorische en financiële aspecten van de thuiszorg en over de voorzieningen in een land. In landen zoals Frankrijk en Duitsland en ook voor een deel in Nederland kunnen mensen bijvoorbeeld zelf geld krijgen om zorg in te kopen. In Engeland bestaat die mogelijkheid niet.

Vangnet
Thuiszorg wordt vaak via twee verschillende wegen geregeld. De ene weg is die van gezondheidszorg en wijkverpleging, de andere die van de schoonmaakdienst en huishoudelijke hulp. In de meeste landen loopt dit ook via verschillende ministeries waardoor de afstemming lastig is. De grote culturele verschillen tussen de Europese landen zie je ook terug in de thuiszorg. Het varieert van zorg met een grote rol voor de familie, tot een uitgebreid vangnet van professionele hulp. Je ziet in alle landen wel dat wordt geprobeerd ouderen – de grootgebruikers van de thuiszorg – en chronisch zieken zo min mogelijk in instellingen op te nemen, en ze zo lang mogelijk thuis te laten wonen.

Leren
NIVEL-onderzoeker Wienke Boerma: “In deze tijden van bezuiniging zijn de Noordwest-Europese landen niet meer zo vanzelfsprekend het voorbeeld voor landen die hun thuiszorg nog aan het opzetten zijn. Het is nu eerder zo dat die rijke landen, nu ze een stapje terug moeten doen, hun licht kunnen opsteken in landen waar de thuiszorg minder royaal is opgezet”

Voor onder meer landenspecifieke informatie zie: www.nivel.nl/en/home-care

Subsidiënt
Europese Commissie

Samenwerkingspartners
IRDES – Institute for research and information in health economics (France), Alice Salomon University of Applied Sciences Berlin (Germany), Corvinus University Budapest, Department of Public Policy and Management (Hungary), I.N.R.C.A. – National Institute for the Resta and Care of the Elderly (Italy), AMB – Medical University of Bialystok (Poland), IDIAP Jordi Gol, Institute for Primary Health Care Research (Spain), BTH – Blekinge Institute of Technology, School of Health Science (Sweden) and The University of Sheffield, ScHARR – School of Health and Related Research (UK).

Bron: NIVEL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen