Antoni van Leeuwenhoek lanceert unieke website: Historad – de geschiedenis van honderd jaar radiotherapie

antoni-van-leeuwenhoek-200x169Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan lanceert het Antoni van Leeuwenhoek vandaag een unieke website: www.historad.nl. De historie van ruim honderd jaar radiotherapie is uitgebreid en vollediger dan ooit in beeld gebracht in één complete website. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de radiotherapie in Nederland en die van het Antoni van Leeuwenhoek in het bijzonder.

 Historische waarde
De Historad website beslaat een tijdvak van 1851 tot 2013. Nog niet eerder gepubliceerd archiefmateriaal, afbeeldingen en foto’s, video’s, bijdragen van historici en vakgenoten maken de geschiedenis van radiotherapie inzichtelijk en toegankelijk voor iedereen. De website omvat meer dan 140 onderwerpen, meer dan 300 foto’s, afbeeldingen, korte films en een uitgebreide literatuurlijst met bronnen en publicaties. “Drie jaar lang is een groep oud-medewerkers van ons instituut de geschiedenis ingedoken en is de historische ontwikkeling van de radiotherapie in het Antoni van Leeuwenhoek onderzocht,” vertelt Marcel Verheij, medisch clusterhoofd Radiotherapie van het Antoni van Leeuwenhoek. “Het resultaat is spraakmakend en van grote historische waarde”.

De website laat ook helder de ijkpunten in de geschiedenis van de radiotherapie zien. Verheij: “Waar vroeger, door gebrekkige beeldvorming, heel ruime bestralingsvelden moesten worden gegeven, kunnen we tegenwoordig op de vierkante millimeter nauwkeurig een tumor bestralen waarbij de stralingsdosis als het ware kan worden gestuurd om omliggend weefsel te sparen. Het is bijzonder om ook die technologische vooruitgang en daarmee de verbeteringen in de behandeling van patiënten zo helder in de tijd te zien.”

Invloedrijke bijdrage
In het Antoni van Leeuwenhoek gaan onderzoek en behandeling van kanker op hoog niveau hand in hand. De afdeling Radiotherapie van het instituut levert met deze integrale aanpak al honderd jaar een invloedrijke bijdrage aan de ontwikkeling van nieuwe inzichten en betere medische apparatuur. Zowel nationaal als internationaal heeft de afdeling een uitstekende reputatie door onder meer bijdragen aan onderzoek, opleidingen, medische en technische ontwikkelingen, en samenwerkingsverbanden.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen