Hoe Arnhem al 25 jaar ‘gevoed’ wordt met yoga

Array

kinderyogaANNA Yogacentrum Arnhem viert 25-jarig jubileum
Het is april 1988 als Michiel Neervoort in Arnhem start met het geven van yogalessen. Met de naam ANNA, het sankrietwoord voor voedsel, wil hij mensen laten ervaren hoe de oefeningen de beste voeding voor lichaam én geest kunnen zijn. Dat hij hiermee voorop liep op een trend die pas jaren later zou komen, wist hij niet en dat was ook niet de opzet. Met het centrum wist hij yoga op de kaart te zetten in Arnhem en omgeving. Met respect voor de oeroude yogavormen en tradities, die hij van de grootste ter wereld leerde, creëerde Michiel zijn eigen succesrecept dat nu in 2013 nog steeds populair en vooral actueel is.

Ondanks, of juist door, het groeiende aanbod van yogacursussen blijft ANNA Yogacentrum Arnhem vasthouden aan haar eigen stijl en visie. De ontmoeting met grote leraren als Krishnamurti (Madanapalle), Swami Maheshananda (Mumbai) en Swami Chidananda (Rishikesh) inspireerde de Arnhemse yogaleraar om alle facetten van yoga te onderzoeken en combineren in zijn lessen. Zo mixt hij Hatha yoga, de yoga van de houdingen en oefeningen, met de yoga van het handelen (Karma yoga), de yoga van relaties (Bhakti yoga) en vooral de yoga van kennis en wijsheid (Gyana yoga).

Oudste visie ter wereld
Van Arnhem-Noord en Klarendal tot Hoogkamp en Oosterbeek: de lessen worden gevolgd door cursisten vanuit heel Arnhem en zelfs daarbuiten. Het ANNA Yogacentrum, gevestigd in het Spijkerkwartier, is een plek waar iedereen wat leert; namelijk om met beide benen op de grond te blijven staan, ongeacht de situatie waarin men zich bevindt. ‘Arnhem mag dan wel een vernieuwende modestad zijn, het tijdloze karakter van yoga spreekt hier toch aan. Ik denk dat yoga de oudste visie ter wereld is over hoe werkelijk een volledig en vrij mens te zijn’, zegt de yogaleraar.

Moed
Michiel Neervoort wil benadrukken dat het goed is dat yoga steeds populair wordt. ‘Yoga is voor iedereen en gelukkig durven steeds meer mensen het aan om lessen te volgen. Ik zeg bewust ‘durven’, want het is iets moedigs als je de rust durft te nemen om naar je lichaam te luisteren.’ De afgelopen 25 jaar groeide de yogaschool naar zo’n 250 cursisten per week, waarbij de samenstelling van groepen steeds gevarieerder werd. Opvallend is dat er de afgelopen jaren steeds meer studenten en mannen zijn die zich interesseren voor yoga.

Het 25-jarig jubileum wordt op 13 april aanstaande gevierd in het yogacentrum aan de kastanjelaan 33 te Arnhem.

Kijk voor meer informatie op www.anna-yoga.nl.
Dit is een origineel bericht van ANNA Yogacentrum Arnhem
B ron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen