Honderd jaar Albert Schweitzer ziekenhuis Lambaréné

Array

Albert-Schweitzer1Dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat Nobelprijswinnaar Dr. Albert Schweitzer naar Afrika vertrok om daar een ziekenhuis in Lambaréné (Gabon) te bouwen. Een bijzonder jubileum, dat uitgebreid gevierd wordt! Dr. Albert Schweitzer (1875-1965) en zijn vrouw Hélène Bresslau (1879-1957) vertrokken 21 maart 1913 naar Frans Equatoriaal Afrika, nu Gabon. Zij begonnen daar hun werk in het toen nog te bouwen ziekenhuis Lambaréné. Voor de Internationale Albert Schweitzer Beweging (AISL) is dit aanleiding om 2013 als Jubileumjaar aan te merken.

Ook het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF) ziet in het 100-jarig jubileum aanleiding voor een aantal extra activiteiten. De mei-editie van het Albert Schweitzer Magazine wordt een themanummer dat geheel in het teken staat van Schweitzer en het jubileum, met hierin bijzondere bijdragen van Schweitzer kenners en een terugblik op Schweitzers leven in woord en beeld. Daarnaast worden er in heel het land diverse herdenkingsorgelconcerten, lezingen en colloquiums georganiseerd.

Het levensverhaal van Albert Schweitzer is veelzijdig en boeiend; zijn gedachtegoed, eerbied voor het leven, is tijdloos nog altijd inspirerend. Het NASF beschikt over (achtergrond) informatie in woord en beeld voor hen die geïnteresseerd zijn in dit unieke jubileum, 100 jaar Lambaréné en het verhaal over:

–         Albert Schweitzer de (tropen)dokter

–         Albert Schweitzer de musicus

–         Albert Schweitzer de Nobelprijswinnaar voor de Vrede (1952)

–         Albert Schweitzer de humanitaire ethicus

–         Albert Schweitzer de theoloog

 

DO SOMETHING WONDERFUL. PEOPLE MAY IMITATE IT. – Albert Schweitzer –

 

Bekijk de agenda en alle activiteiten op www.nasf.nl/agenda

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen