Zonder verankeringseiwitten gaat het fout in nier en huid

nierfalenIntegrine a3b1 is het belangrijkste verankeringseiwit van nierfiltratiecellen. Zonder a3b1 worden deze cellen gevoelig voor de inwerking van mechanische krachten tijdens bloedzuivering. Dit leidt tot nierfalen, blijkt uit onderzoek van Norman Sachs.

Cellen binden stevig aan eiwitten buiten de cel. Dat is belangrijk om georganiseerde weefsels te kunnen vormen, bijvoorbeeld in nier of huid. Het eiwit CD151 regelt de verdeling van a3b1 op het celmembraan. Bij muizen zonder CD151 is de nierfunctie verstoord, maar ze leven langer als de mechanische filtratiedruk door medicijnen wordt verlaagd. Dit kan belangrijke implicaties hebben voor patienten met nierziektes en hoge bloeddruk.

Ook in de huid spelen a3b1 en CD151 een belangrijke rol, omdat zonder deze eiwitten de levenscyclus van de bovenste huidlaag sneller verloopt (omdat huidcellen slechter hechten). Interessant genoeg leidt deze versnelling na blootstelling aan kankerverwekkende stoffen minder vaak tot vorming van huidtumoren. Naast celdeling en celdood speelt dus ook celadhesie een belangrijke rol bij het ontstaan van kanker.

Promotie
Dhr. L.N. Sachs: The role of CD151 and integrin a3b1 in the pathophysiology of kidney and skin. Promotor is dhr. prof. dr. A.J.M. Berns. Co-promotor is dhr. dr. A. Sonnenberg.
16apr2013
12:00
Locatie
* Agnietenkapel
Oudezijds Voorburgwal 229 – 231 | 1012 EZ Amsterdam
Bron:Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen