Aanpak van wapengeweld in Nederland te eenzijdig

Array

huiselijk-geweldBij geweld met wapens is in Nederland vaak sprake van impulsieve delicten waarbij gelegenheidswapens worden gebruikt. De aanpak van geweld richt zich daarentegen vooral op het bestrijden van vuurwapengeweld met een gepland karakter, zoals overvallen en straatroof. In reactie op geweldsincidenten scherpt de overheid de wapenwetgeving steeds verder aan om de beschikbaarheid en het illegaal gebruik van vooral vuurwapens terug te dringen. Deze aanpak sluit daarmee onvoldoende aan bij de aard van het wapengeweld in Nederland. Dit blijkt uit recent onderzoek door het Institute for Innovation and Governance Studies (IGS) van de Universiteit Twente.

Voor het onderzoek, dat werd uitgevoerd in opdracht van het programma Politie en Wetenschap, werden in totaal 1.000 dossiers van opsporingsonderzoeken geanalyseerd, waarbij een wapen werd gebruikt en waarbij sprake was van feitelijk of potentieel fysiek letsel. De onderzochte opsporingsonderzoeken vonden plaats in de periode 2006 tot 2010 in de regio’s Amsterdam-Amstelland en Noord- en Oost-Gelderland.

De huidige aanpak van wapens richt zich vooral op het bestrijden van vuurwapengeweld met een gepland karakter, zoals overvallen en straatroof. Een groter aantal geweldsdelicten, zoals bijvoorbeeld huiselijk geweld of uitgaansgeweld, wordt hiermee echter niet voorkomen. Bij deze meer impulsieve delicten wordt vaak gebruik gemaakt van zogenaamde gelegenheidswapens; voorwerpen die niet als illegaal wapen in de wet zijn opgenomen, maar die wel als zodanig gebruikt kunnen worden. Denk hierbij aan keukenmessen, honkbalknuppels en (al dan niet kapot geslagen) bierglazen. De aanpak houdt onvoldoende rekening met de diversiteit in wapendelicten.

Om geweld met wapens op de lange termijn te bestrijden is regelgeving niet voldoende, aldus het onderzoek. Beter is het om ook aandacht te besteden aan het tegengaan van agressie, bijvoorbeeld door bewustwordingsprogramma’s voor mensen die zijn veroordeeld voor wapengeweld, het vroegtijdig toewijzen van mentoren aan jongeren die probleemgedrag vertonen en het verstoren van de informele structuren van gewelddadige jeugdgroepen.

Over de publicatie van Marsha de Vries: ‘Wapengebruik. Van inzicht in modus operandi naar een effectieve aanpak.’ Politiewetenschap 65, Politie en Wetenschap/Reed Business 2013. Zie ook www.politieenwetenschap.nl

Bron: Universiteit Twente

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen