GGD’en vinden steeds meer soa’s

Array

De soapoliklinieken van de GGD’en weten steeds effectiever mensen op te sporen en te behandelen die een hoog risico hebben op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). In 2012 steeg het aantal nieuwe consulten met 7% ten opzichte van 2011. Er waren ruim 121.000 bezoeken, daarbij werd bij 15% van de bezoekers één of meerdere soa gevonden. Er is over de jaren een licht stijgende trend te zien. Dit blijkt uit de Thermometer seksuele gezondheid 2012 van het RIVM, waarin gegevens staan over het voorkomen van soa en hiv onder hoogrisicogroepen in Nederland.

Risicogroepen
Nog steeds wordt vaak een andere soa gevonden bij bezoekers van de soa-poli die al hiv hebben. Dit was het geval bij ruim 30% van de bezoeken in 2012, maar er is een licht dalende trend zichtbaar. condoomsBij 20% van de mannen die seks hebben met mannen (MSM) wordt een soa gevonden. Bij mensen met een niet-Nederlandse etniciteit ligt dat percentage op 23%, en bij  mensen die gewaarschuwd zijn voor een soa op 32%. Tweederde van alle vrouwen, heteroseksuele mannen en MSM gaf aan geen condoom te hebben gebruikt tijdens het laatste sekscontact met een losse partner. Daarnaast stijgt sinds 2009 het percentage bezoekers dat aangeeft in de afgelopen 6 maanden 3 of meer partners te hebben gehad. Het actieve ‘test en behandel’ beleid bij de hoogrisicogroepen blijkt in staat elk jaar meer soa op te sporen.

Chlamydia
Chlamydia blijft de meest gevonden soa. Het absolute aantal opgespoorde chlamydiagevallen en het percentage positieve chlamydiatesten is in 2012 weer gestegen. Met name bij jonge heteroseksuelen was het percentage positieve testen hoog: van alle 15- tot 19 jarige bezoekers aan de soa-poli bleek  19,0%  een chlamydia infectie te hebben.

Lymfogranuloma venereum (LGV)
In 2012 werd bij 184 mannen die seks hebben met mannen (MSM) een LGV infectie gevonden. LGV is een agressieve variant van anale chlamydia. Sinds 2004 wordt LGV regelmatig gevonden bij MSM, daarom worden vrijwel alle MSM met anale chlamydia ook getest op LGV. Het aantal diagnoses is in 2012 meer dan verdubbeld ten opzichte van 2011 (n=69). De meeste van deze mannen met LGV (76%) zijn ook hiv-positief. Bij deze groep mannen werden ook veel andere soa gevonden, wat duidt op hoog risico gedrag.

HIV
Het aantal en het percentage nieuwe hiv diagnoses op de soa-poli is in 2012 verder gedaald. Dit past in een licht dalende trend van nieuwe registraties bij de hiv behandelcentra. Mogelijk is dit een effect van het enige jaren geleden ingezette ‘actief test’ beleid. Het aantal mensen met een verhoogd risico dat nog nooit is getest (en mogelijk ongemerkt met hiv is besmet) is daardoor afgenomen.

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen