Laatste bloedgroep ontrafeld

Array

bloedonderzoek-200x200Bloedtransfusie nog veiliger
Onderzoekers van Sanquin Bloedvoorziening hebben samen met Engelse, Nijmeegse en Groningse collega’s het gen ontdekt voor een bloedgroep die ruim 60 jaar lang een mysterie is gebleven. De onderzoekers toonden aan dat een genetische deletie in het SMIM1-gen ervoor zorgt dat sommige mensen een bepaalde bloedgroep, de Vel-bloedgroep, niet hebben. Ongeveer één op de 5.000 mensen is Vel-negatief.

Deze genetische ontdekking opent de weg voor een betrouwbaardere test om mensen te identificeren die deze bloedgroep niet bezitten. Professor Ellen van der Schoot van Sanquin Bloedvoorziening: ‘Dit vermindert het risico op afbraak van rode bloedcellen na bloedtransfusie bij Vel-negatieve patiënten die antistoffen hebben gemaakt tegen de Vel bloedgroep. Deze transfusiereacties kunnen leiden tot ernstige ziekteverschijnselen.’

‘Dit is een bijzondere studie. We hebben de resultaten van deze studie gecombineerd met die van een grote genetische associatiestudie van onze Groningse collega’s. Daardoor hebben we nu sterke aanwijzingen dat het SMIM1 gen-eigenschappen van rode bloedcellen beïnvloedt, zoals de hemoglobineconcentratie,’ aldus Dr. Kees Albers, die het onderzoek startte aan de universiteit van Cambridge en nu verbonden is aan het UMC St Radboud.

De genetische basis van de 33 andere bloedgroepsystemen is de afgelopen decennia vastgesteld, maar tot nu toe waren wetenschappers niet in staat het onderliggende gen van de Vel-bloedgroep te identificeren.

Onderliggende publicatie
SMIM1 underlies the Vel blood group and influences red blood cell traits
Nature Genetics (website)

Over Stichting Sanquin Bloedvoorziening
Sanquin zorgt voor de bloedvoorziening in Nederland. Zij kan dat dankzij de honderdduizenden donors die vrijwillig bloed geven. De donors zijn het hart van de organisatie. Kernactiviteit is een veilige en efficiënte productie en levering van bloedproducten voor de behandeling van patiënten. Door onderzoek onderhoudt en vergroot zij haar kennis over bloed en transfusiegeneeskunde. Deze kennis stelt Sanquin in staat ziekenhuizen, behandelaren, te adviseren. In het werk van Sanquin staan de beginselen van het internationale Rode Kruis, kwaliteit en servicegerichtheid, centraal. Sanquin is een organisatie van, voor en door mensen.

Over UMC St Radboud
Het UMC St Radboud is een topkenniscentrum voor academische geneeskunde en gezondheidszorg. Kennis verbindt patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs, en vormt het hart van de organisatie. Vanuit ambitie en betrokkenheid geven ruim 9.000 medewerkers en ruim 3.000 studenten inhoud aan de toekomst van gezondheidszorg en medische wetenschappen.
Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen