Met collaborative care in de eerste lijn sneller hersteld van depressie

Array

eerstelijnszorgDepressie komt vaak voor en kan lang duren. Maar een nieuwe aanpak volgens collaborative care in de huisartsenpraktijk kan leiden tot 5 keer betere resultaten dan met de tot nu toe gebruikelijke zorg. Dat concludeert Klaas Huijbregts in zijn promotieonderzoek. Een depressie gaat vaak ook gepaard met lichamelijke klachten en in dat geval treedt herstel trager op, maar ook daar werkt collaborative care toch beter dan gebruikelijke zorg, zo blijkt uit het onderzoek. Daarnaast bekijkt Klaas Huijbregts de (kosten-) effectiviteit van een ‘collaborative care’ behandelmodel in de eerste lijn. Bij collaborative care werken hulpverleners uit verschillende disciplines samen om de zorg voor de patiënt zo goed mogelijk uit te voeren.

Effectiviteit collaborative care
In het onderzoek naar de effectiviteit van collaborative care behandeling werd behandeling gegeven aan depressieve mensen die de huisartspraktijk bezochten en daar werden behandeld  door speciaal getrainde care managers. Dat kon de POH GGz zijn, de Maatschappelijk werker of de sociaal psychiatrisch verpleegkundige, die samen met de huisarts en consulent psychiater op systematische wijze de behandeling aanpakte. Daarbij werd de caremanager ondersteund door een web-based monitoringssysteem en decision aid, ontwikkeld door het Trimbos-instituut.

Depressie Initiatief
Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van het Depressie Initiatief. Dit initiatief was gericht op het verbeteren van de zorg voor depressie en werd geleid door prof. dr. C.M. van der Feltz-Cornelis binnen het Trimbos-instituut, in samenwerking met VUmc, GGz ingeest, de stichting Amsterdamse gezondheidscentra en de Universiteit van Tilburg.

Klaas Huijbregts verrichtte zijn promotieonderzoek bij het Trimbos-instituut en is thans werkzaam bij GGzingeest. Hij promoveert op 8 april bij VU medisch centrum.

Collaborative care for depression in primary care, and the influence of concomitant physical symptoms. A thesis from the Netherlands Depression Initiative.
Bron: Trimbos-Instituut

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen