De brug naar individuele behandeling van uitgezaaide dikkedarmkanker

0
255

Uitgezaaide dikkedarmkanker manifesteert zich bij ieder individu anders. Leonie Mekenkamp identificeerde prognostische markers, met als doel tot een model te komen dat beter voorspelt hoe de ziekte bij een individuele patiënt verloopt.Ze presenteert nieuwe technieken die nog beter naar het zogeheten KRAS-eiwit kijken. Aan de hand hiervan kan beter geselecteerd worden welke patiënten in aanmerking komen voor medicamenten die het groeisignaal kunnen remmen (anti-EFGR-therapie). Omdat deze medicamenten gepaard gaan met bijwerkingen en hoge kosten, is deze selectie uitermate belangrijk.dikkedarmVerder toont ze aan dat de genetische afwijkingen in de dikkedarmtumor erg lijken op de genetische afwijkingen in de bijbehorende uitzaaiing. Dit doet vermoeden dat de chromosomale gebieden die betrokken zijn bij het proces van uitzaaiing al vroeg afwijkend zijn in de dikkedarmtumor. Dit wordt tevens bevestigd doordat de genetische opmaak van de dikkedarmtumor het orgaan van uitzaaiing kan voorspellen. De associatie tussen genetische afwijkingen in de primaire tumor en het orgaan van uitzaaiing moet aanleiding geven tot een nieuwe en betere behandeling van patiënten met niet-uitgezaaide dikkedarmkanker.

Biografie
Leonie Mekenkamp (Hertme, 1982) studeerde Biomedische Wetenschappen (bachelor) en Geneeskunde in Nijmegen. Ze verrichtte haar promotieonderzoek op de afdelingen Pathologie en Medische Oncologie in het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Oncology. In november 2011 heeft zij de opleiding tot internist hervat en daarna zal zij de opleiding tot medisch oncoloog starten in het AMC te Amsterdam. Leonie promoveert op 16 april aan de Radboud Universiteit.
Bron: RU
Vorig artikelSabine Uitslag kandidaatvoorzitter huidtherapeuten
Volgend artikelBitcoins
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.