Zorgverzekeraars niet transparant over kosten

Array

Zorgverzekeraars, zorgverleners en patiëntvertegenwoordigers kruisten maandagavond 8 april de degens tijdens het live BNR-debat ‘De zorgverzekeraar regeert’. Thema’s als de contracten met zorgverzekeraars en de vrije artsenkeuze passeerden de revue. Ook presenteerde VvAA de onderzoeksresultaten die inzicht geven in de geldstromen bij zorgverzekeraars. Belangrijkste conclusie: zorgverzekeraars verantwoorden zich te weinig voor de kosten die zij maken en de samenstelling daarvan.

(Para)medici krijgen dagelijks te maken met de invloed van de zorgverzekeraar. Met het BNR-debat ‘De zorgverzekeraar regeert’ biedt VvAA haar leden een platform voor de discussie over de verhouding tussen zorgverzekeraar, zorgverlener en patiënt. Om dezelfde reden werd onderzoek gedaan naar de geldstromen bij de zorgverzekeraar. Over de onderzoeksresultaten zijn de meningen overigens hevig verdeeld. Met name de zorgverzekeraars herkennen zich niet in de uitkomsten.

geld-en-zorg-211“In de volle breedte is duidelijk dat zorgprofessionals van mening zijn dat er op het gebied van transparantie veel kan worden verbeterd”, aldus Edwin Brugman, directeur Kennismanagement bij VvAA. “Zowel qua kosten als kwaliteit. Als beroepsgroepoverstijgende ledenorganisatie kan VvAA, samen met de beroepsorganisaties, die discussie als geen ander faciliteren, wat we nu dus ook doen.”

Verhit debat
In aanwezigheid van een ruime delegatie zorgverzekeraars – Roger van Boxtel (Menzis),  André Rouvoet (voorzitter Zorgverzekeraars Nederland), Wim van der Meeren (CZ) en Erno Kleijnenberg (ONVZ), startte het BNR-debat maandagavond met een discussie over de vrije artsenkeuze. Kleijnenberg is voor: “De relatie tussen patiënt en zorgverlener is heilig, daar heeft de zorgverzekeraar niets te zoeken.” Volgens Van der Meeren is enige sturing noodzakelijk om de zorg kwalitatief en betaalbaar te houden. “Wij willen geen behandeling vergoeden die aantoonbaar slechter is en wordt uitgevoerd in een ziekenhuis waar wij geen contract mee hebben.”

Ook de zorgverleners lieten van zich horen. Jaarlijks krijgt apotheker Elien Peterse zo’n contract van de zorgverzekeraar in de bus. Ze baalt van de eenzijdigheid van dit contract. “Mij wordt niets gevraagd, alleen gezegd: ‘Dit doet u.’ Half december ontvang ik de papieren, of ik dan voor 1 januari wil tekenen. Niet tekenen is geen optie, want de patiënten gaan niet zelf betalen. Waarom kunnen we niet een contract sluiten voor tien jaar met een duidelijke stip op de horizon?”

Huisarts Bart Meijman ervaart ook de invloed van de zorgverzekeraar, tot in de wachtkamer aan toe. “Willen we e-consults invoeren of langer bereikbaar zijn, dan vraagt dat een investering. Bespreken we geplande innovaties met de zorgverzekeraar, dan krijgen we het verzoek in de wachtkamer filmpjes te draaien over hoe gezond te leven, met de naam van de zorgverzekeraar in beeld. Patiënten zitten daar niet op te wachten.”

Andere deelnemers aan het debat waren Joop Hendriks (Bronovo Ziekenhuis) en Wilna Wind (Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen