Kamerdebat over schadevergoeding Q-koorts

0
374

De Tweede Kamer debatteert vandaag met minister Edith Schippers van Volksgezondheid en staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken over de Q-koorts. Het debat gaat onder andere over de compensatie van de Q-koortspatiënten.

De Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, vindt dat de epidemie te ver is uitgebreid, zo laat hij aan de NOS weten. Een jaar geleden stelde het kabinet tien miljoen euro beschikbaar voor de ondersteuning van de patiënten, maar als er eerder was opgetreden was het leed volgens Brenninkmeijer minder groot.  De overheid heeft te laks heeft gereageerd op de gevolgen van de Q-koorts. Daardoor zouden er onnodig mensen ziek zijn geworden, zegt Brenninkmeijer.
Brabantse Q-koortspatiënten kijken gespannen uit naar het debat in de Tweede Kamer. Zij hopen dat er een schadevergoeding komt voor Q-koorts-patiënten. Volgens SP-Tweedekamerlid Henk van Gerven uit Oss is daarvoor een bedrag van tientallen miljoenen nodig. De vergoeding voor getroffen boeren was veertig miljoen euro. Door de Q-koortsepidemie raakten tienduizenden mensen besmet, vierduizend mensen werden chronisch ziek en tenminste 25 overleden aan de gevolgen van de ziekte. Ruim vijftigduizend schapen en dieren werden geruimd in de hoop de epidemie in te dammen.