Kamerdebat over schadevergoeding Q-koorts

De Tweede Kamer debatteert vandaag met minister Edith Schippers van Volksgezondheid en staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken over de Q-koorts. Het debat gaat onder andere over de compensatie van de Q-koortspatiënten.

De Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, vindt dat de epidemie te ver is uitgebreid, zo laat hij aan de NOS weten. Een jaar geleden stelde het kabinet tien miljoen euro beschikbaar voor de ondersteuning van de patiënten, maar als er eerder was opgetreden was het leed volgens Brenninkmeijer minder groot.  De overheid heeft te laks heeft gereageerd op de gevolgen van de Q-koorts. Daardoor zouden er onnodig mensen ziek zijn geworden, zegt Brenninkmeijer.
Brabantse Q-koortspatiënten kijken gespannen uit naar het debat in de Tweede Kamer. Zij hopen dat er een schadevergoeding komt voor Q-koorts-patiënten. Volgens SP-Tweedekamerlid Henk van Gerven uit Oss is daarvoor een bedrag van tientallen miljoenen nodig. De vergoeding voor getroffen boeren was veertig miljoen euro. Door de Q-koortsepidemie raakten tienduizenden mensen besmet, vierduizend mensen werden chronisch ziek en tenminste 25 overleden aan de gevolgen van de ziekte. Ruim vijftigduizend schapen en dieren werden geruimd in de hoop de epidemie in te dammen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen