Promotie: individuele behandeling uitgezaaide dikkedarmkanker

dikkedarmUitgezaaide dikkedarmkanker manifesteert zich bij ieder individu anders. Leonie Mekenkamp identificeerde prognostische markers, met als doel tot een model te komen dat beter voorspelt hoe de ziekte bij een individuele patient verloopt. Ze presenteert nieuwe technieken die nog beter naar het zogeheten KRAS-eiwit kijken. Aan de hand hiervan kan beter geselecteerd worden welke patienten in aanmerking komen voor medicamenten die het groeisignaal kunnen remmen (anti-EFGR-therapie). Omdat deze medicamenten gepaard gaan met bijwerkingen en hoge kosten, is deze selectie uitermate belangrijk.

Verder toont ze aan dat de genetische afwijkingen in de dikkedarmtumor erg lijken op de genetische afwijkingen in de bijbehorende uitzaaiing. Dit doet vermoeden dat de chromosomale gebieden die betrokken zijn bij het proces van uitzaaiing al vroeg afwijkend zijn in de dikkedarmtumor. Dit wordt tevens bevestigd doordat de genetische opmaak van de dikkedarmtumor het orgaan van uitzaaiing kan voorspellen. De associatie tussen genetische afwijkingen in de primaire tumor en het orgaan van uitzaaiing moet aanleiding geven tot een nieuwe en betere behandeling van patienten met niet-uitgezaaide dikkedarmkanker.

Promotie
Studies in colorectal cancer metastasis: implications for clinical practice Beschrijving
Datum dinsdag 16 april 2013
Tijd 15:30
Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus mevrouw drs. J.M. Mekenkamp
Promotors prof. dr. I.D. Nagtegaal, prof. dr. C.J.A. Punt
Copromotors dr. M. Koopman

Biografie
Leonie Mekenkamp (Hertme, 1982) studeerde Biomedische Wetenschappen (bachelor) en Geneeskunde in Nijmegen. Ze verrichtte haar promotieonderzoek op de afdelingen Pathologie en Medische Oncologie in het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Oncology. In november 2011 heeft zij de opleiding tot internist hervat en daarna zal zij de opleiding tot medisch oncoloog starten in het AMC te Amsterdam.

Bron: Nieuwsbank.nl