GGZ bezorgt over opkomst nieuwe ‘dubieuze’ verslavingsklinieken

ggz-300x208Hoe kan het dat de Volkskrant ‘zomaar’ een eigen ‘verslavingskliniek’ kan oprichten? Die vraag hebben onder meer GGZ Nederland en Zorgverzekeraars Nederland. Zij zijn verbaasd, onthutst zelfs en maken zich zorgen nu zaterdag duidelijk werd dat de krant zonder één kritische vraag van het ministerie van Volksgezondheid werd toegelaten als ‘instelling voor medisch specialistische verslavingszorg’ en nu behandelingen mag declareren bij zorgverzekeraars.

De krant wil met het experiment  laten zien hoe makkelijk het is om een privékliniek voor verslaafden te openen zonder de nodige expertise. ”Drie keer online een formulier invullen en een kort bezoek aan de Kamer van Koophandel” en hup: sinds deze week mag de krant officieel verslaafden behandelen in de ‘GGZ Bontiusplaats’, genoemd naar het redactieadres van de krant.

Zorgen
GGZ Nederland, de koepel voor de geestelijke gezondheidszorg, maakt zich zorgen over de opkomst van allerlei nieuwe verslavingsklinieken waarvan de resultaten ”dubieus” zijn. De organisatie pleit voor strengere regelgeving en beter toezicht op nieuwe aanbieders van verslavingszorg.

Zorgverzekeraars Nederland is ”onthutst, maar ook niet helemaal verrast”. ‘

‘We hebben al eerder onze zorgen geuit over het gebrek aan transparantie in de GGZ. Het is voor zorgverzekeraars bijna ondoenlijk om adequaat te controleren en dat geldt zeker bij dergelijke niet gecontracteerde verslavingsinstellingen: controle kan alleen achteraf en er moeten sterke aanwijzingen zijn dat er iets niet in de haak is. En omdat er geen contract is, moet dat dan via de verzekerde en moet – begrijpelijk – de privacy in acht worden genomen.”

Schippers
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid zegt de problemen te erkennen. Ze wil de toelatingswet aanpassen en overweegt om klinieken vooraf te laten goedkeuren door de inspectie of om zorgverzekeraars strenger te laten screenen, zo liet ze zaterdag weten.

Bron: NU.nl