Start Project Opvolging Burgerklachten

Array

IGZ_824x675De Inspectie voor de Gezondheidszorg start per 1 april 2013 met het toezichtproject ‘Opvolging Burgerklachten’. In het kader van dit project houdt de inspectie scherper toezicht op de opvang en afhandeling van klachten van cliënten door zorgaanbieders conform de Wet klachtrecht cliënten zorgsector (Wkcz).

Het komt vaak voor dat de inspectie burgers met individuele klachten over de gezondheidszorg (terug) verwijst naar de zorgaanbieder. Gezien de wettelijke taak onderneemt de inspectie namelijk geen actie als het bij een individuele klacht niet gaat om een calamiteit of structurele tekortkoming in de kwaliteit van zorg. De Wkcz regelt dat zorgaanbieders die klachten zelf moeten afhandelen. In het kader van dit toezichtproject gaat de inspectie bij zowel de zorgaanbieder als bij de cliënt na hoe de klacht is opgevangen en afgehandeld en of dat zorgvuldig is gebeurd.

Vooralsnog gaat het project lopen in een beperkt aantal sectoren, te weten:

• Specialistische somatische zorg
• Intramurale ouderenzorg
• Geestelijke gezondheidszorg
De inspectie evalueert eind 2013 deze nieuwe werkwijze in het toezicht.

De minister heeft onlangs besloten tot de oprichting van een onafhankelijk Zorgloket. Dit Zorgloket richt onder meer een klachtvolgsysteem in om burgers met klachten goed te ondersteunen. Hierbij kunnen de ervaringen die de inspectie de komende maanden opdoet met klachtopvolging gebruikt worden. De inspectie zal vanwege haar toezichthoudende taak op klachtbehandeling door zorginstellingen nauw gaan samenwerken met het Zorgloket.

Meer informatie

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen