Toegang tot gezondheidszorg voor ongedocumenteerden verslechterd

Array

huisarts-bereikbaarheid-300x237Op 9 april jl. presenteerde het Europese netwerk Medecins du Monde haar jaarlijkse onderzoek (‘European Observatory’) naar de levensomstandigheden, gezondheid en toegang tot zorg van kwetsbare groepen. De persconferentie vond plaats in Brussel, ter gelegenheid van Wereldgezondheidsdag.  In 2012 zijn in veertien steden in zeven Europese landen ruim 8.400 personen geïnterviewd en ruim 19.300 consulten gehouden en gerapporteerd door medische vrijwilligers van het Medecins du Monde netwerk, waaronder ook de Nederlandse Dokters van de Wereld.

Uit zowel het Europese onderzoek als uit de Nederlandse projectresultaten blijkt dat de reguliere zorg onvoldoende toegankelijk is voor ongedocumenteerde migranten. De belangrijkste bevindingen zijn:

1. De toegang tot de eerstelijnszorg is niet gegarandeerd, bijvoorbeeld huisartsenzorg. Het blijkt vaak lastig voor een ongedocumenteerde migrant om zonder intermediaire organisatie of welwillende vrijwilliger bij een huisarts een afspraak te krijgen. Bij een moeilijk toegankelijke `poortwachter van de zorg’, is toegang tot zorg in verdere instellingen eveneens lastig.

2. Een groot deel van de cliënten kampt met psychische klachten, veroorzaakt door hun (vlucht)verleden of de onzekerheden en stressvolle leefomstandigheden in Nederland. GGZ-instellingen zijn onvoldoende geïnformeerd over de mogelijkheden om zorg te verlenen en/of stellen zich terughoudend op in het starten van een behandeling.

3. Veel zorgverleners en zorg-gerelateerd personeel zijn onvoldoende op de hoogte van de rechten van ongedocumenteerde migranten en de mogelijkheden van bijvoorbeeld de financiële waarborgregeling die voor zorgverleners bestaat. Hierdoor worden patienten onnodig `de deur gewezen’ en verdwijnen zij met hun medische klachten uit beeld.
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen