18-jarigen: ‘Orgaandonatie, daarover beslis je zelf’

Een ruime meerderheid (60 procent) van de 18-jarigen die zich nu gaat registreren in het Donorregister geeft aan zélf verantwoordelijk te willen zijn voor wat er na de dood met hun lichaam gebeurt. Bijna tweederde van de jongeren weet dat als je zelf geen keuze aangeeft in het Donorregister, je nabestaanden na je dood voor jou moeten beslissen: donor Ja of Nee.

Dit blijkt uit een representatief onderzoek onder jongeren geboren in 1994. Het onderzoek is uitgevoerd door TNS NIPO in opdracht van de Nederlandse Transplantatie Stichting. Op dinsdag 16 april krijgen een kleine 200.000 jongeren geboren in 1994 een officiële brief thuis met de vraag hun keuze over orgaandonatie vast te leggen in het Donorregister.
De brief is afkomstig van minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. ‘Je keuze aangeven, ja of nee, is belangrijk. Als jou ooit wat overkomt, weten de mensen die jij achterlaat wat jij had gewild. En zo bepaal je zélf wat er met jouw lichaam gebeurt’, aldus de minister.

Persoonlijke video
Een landelijke online actie in de stijl van de meerjarige campagne ‘Nederland zegt Ja’ spreekt de 1994’ers aan op de verantwoordelijkheid die ze voelen om zelf een beslissing te nemen over orgaandonatie. Jongeren kunnen via www.jaofnee.nl/1994 een persoonlijke Facebook-video maken waarin ze zien wat er zou gebeuren als niet zijzelf, maar hun ouders hun beslissingen zouden nemen. De video eindigt met ‘Bepaal zelf of je donor wil zijn of niet’. Willemijn uit 1994 onderschrijft deze conclusie: ‘Ik zou niet willen dat nabestaanden iets voor mij moeten besluiten als mij iets overkomt. Het is niet zomaar iets, het gaat om míjn lichaam. Wat daarmee gebeurt, wil ik zelf bepalen.’

Gesprek thuis blijft belangrijk
Hoewel de video op een prikkelende manier jongeren oproept om uiteindelijk zélf te beslissen, blijft het gesprek thuis belangrijk om de mening van jongeren te vormen. Het overgrote deel van de 18-jarigen (ruim 80 procent) is naar eigen zeggen van plan om naar aanleiding van de brief met hun ouders over orgaandonatie te praten. Ook nemen jongeren de mening van hun ouders mee in hun eigen beslissing: 6 op de 10 geven aan dat hun ouders een rol spelen bij het maken van de keuze.

Orgaandonatie
Orgaandonatie is een actueel en belangrijk onderwerp. Er zijn namelijk veel meer organen voor transplantatie nodig. Jaarlijks overlijden zo’n 150 patiënten die te lang op een donororgaan moeten wachten. Ieder voorjaar ontvangen alle jongeren die het jaar ervoor 18 werden een brief van de overheid. Hierdoor staat aan het einde van elk jaar ruim een derde van alle 18-jarigen geregistreerd.

Bron: Communicatie & Donorvoorlichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen