Lancering Kenniscentrum Kraamzorg voor en door kraamzorgsector

studie leren studeren kennisDit is een origineel bericht van Kenniscentrum Kraamzorg

Op 18 april 2013 vindt in Zeist de Kick-Off plaats van Kenniscentrum Kraamzorg: het centraal gezaghebbend centrum voor de ontwikkeling, borging en verspreiding van kennis op het gebied van kraamzorg. Daarnaast draagt het Kenniscentrum Kraamzorg bij aan de professionalisering en profilering van de kraamverzorgende als belangrijke schakel binnen de keten van geboortezorg.

Kenniscentrum Kraamzorg is een initiatief van brancheorganisaties ActiZ en BTN, de beroepsvereniging voor de kraamverzorgenden, de NBvK, en werkt samen met het College Perinatale Zorg (CPZ). Directeur Marie-Pauline van der Ven-de Vries is per juni 2012 aangesteld.

Het zelf kunnen kiezen waar bevalling en kraambed plaats vinden maakt het Nederlandse kraamzorg systeem uniek in de wereld. Om dit in stand te houden is transparantie in kwaliteit van zorg noodzakelijk. Het beroep van kraamverzorgenden is eveneens sterk in beweging door veranderende locatie van bevallen, verblijf en het veranderende takenpakket van de kraamverzorgenden. Dit vraagt om een professionalisering van de beroepsgroep.

Kenniscentrum Kraamzorg is opgericht met subsidie van het Ministerie van VWS om deze ontwikkelingen het hoofd te bieden. Mede door de realisatie van een landelijk kwaliteitsregister voor kraamzorgprofessionals als één van haar voornaamste doelen te stellen.

Daarnaast zorgt het Kenniscentrum voor landelijke protocollen en richtlijnen om de kwaliteit van de kraamzorg nu en in de toekomst hoog te houden. Kenniscentrum Kraamzorg legt haar focus vooral op het creëren van de beste randvoorwaarden waar binnen de kraamzorgsector zich kan ontwikkelen tot een volwaardige samenwerkingspartner in de keten van geboortezorg.

Kraamverzorgenden kunnen zich registreren bij het Kenniscentrum Kraamzorg en krijgen hiermee toegang tot actuele kennis en onderzoeken, het delen van ervaringen met collega’s en een breed netwerk van kraamzorgprofessionals.

Bron: ANP Perssupport
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen