Niet-westerse dialysepatient in Europa leeft langer dan Westerse lotgenoot

Array

dialyse-200x300Niet-westerse dialysepatienten in Europa hebben een grotere overlevingskans dan hun Westerse lotgenoten. De kans op overlijden is bij Westerse dialysepatienten tot vier keer hoger dan die van niet-westerse dialysepatienten, afhankelijk van de specifieke etnische groepen waarnaar wordt gekeken. Dit blijkt uit onderzoek van Tessa van den Beukel, promovendus bij het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam. Van den Beukel promoveert op 17 april bij VUmc.

Van den Beukel deed onderzoek in Nederland, Engeland en Denemarken en gebruikte gegevens van ruim 46.000 dialysepatienten. De gevonden verschillen in overlijdensrisico kunnen slechts deels worden verklaard door de jongere leeftijd waarop niet-westerse patienten starten met dialyseren. Medische factoren als ziektegeschiedenis, mate van ziek zijn en het wel of niet ondergaan van een niertransplantatie, lijken de verschillen niet te verklaren.

Mogelijk spelen omgevingsfactoren, zoals religie en leefstijl, een rol bij het verschil in overleving. Van den Beukel: ‘Uit het onderzoek blijkt dat het overlevingsvoordeel van immigranten kleiner wordt naar mate zij langer in het gastland wonen, voordat zij starten met dialyseren.’ Ook factoren gerelateerd aan het migratieproces, botstofwisseling en het traject voorafgaand aan de dialysebehandeling spelen mogelijk een rol.

Van den Beukel : ‘Als we kunnen ontrafelen waarom niet-westerse patienten een grotere overlevingskans hebben, kunnen we hopelijk de behandeling voor alle dialysepatienten verbeteren.’ Hiervoor is extra onderzoek nodig. Momenteel is Van den Beukel werkzaam als arts in opleiding tot internist. Daarnaast houdt zij zich verder bezig met onderzoek naar dialysepatienten.

Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen