Ik ben blij

churandy ik ben blijWaarom is Churandy Martina zo blij? Biografie over een succesvolle atleet die tijdens de Olympische Spelen in Londen uitgroeide tot publiekslieveling. Met een voorwoord van zwemkampioen Pieter van den Hoogenband.

Churandy Martina stond afgelopen zomer in Londen in drie olympische atletiekfinales, op de 100, 200 en 4×100 meter. Een historische prestatie voor een Nederlandse atleet. Weliswaar veroverde hij geen medaille, wel stal hij de harten van miljoenen Nederlanders vanwege zijn eeuwige positivisme. ‘Ik ben blij’, Martina’s bekende oneliner, staat symbool voor de vrolijke wijze waarop hij in het leven staat.

Zijn bijzondere gave om met een lach over sportieve of persoonlijke teleurstellingen heen te stappen, ontwikkelde hij in de jaren voor Londen. In een leerzaam proces van vallen en opstaan. Want in het leven van Martina werd lang niet altijd gelachen. Er werd ook gehuild. Om grote nederlagen op de atletiekbaan, zoals zijn diskwalificatie tijdens de Spelen in Peking (2008) die hem een historische zilveren medaille kostte. Maar ook om dramatische gebeurtenissen in zijn persoonlijke leven.

De biografie van Churandy Martina schetst een authentiek beeld van een getalenteerde atleet die opgroeide op Curaçao en door zijn sport een man van de wereld werd. Iemand die met zijn positieve levensinstelling inmiddels een voorbeeldfunctie vervult voor jong en oud.

Churandy is een ideaal bindmiddel. Hij brengt mensen bij elkaar. Door zijn enthousiasme en zijn luchtige manier waarop hij in het leven staat. Dat werkt aanstekelijk. Op mij, op andere sporters, op iedereen. ? Maurits Hendriks (Chef de Mission van de Nederlandse ploeg tijdens de Olympische Spelen in Londen)

Ik word altijd blij van Churandy. In eerste instantie dacht ik nog dat het een vorm van Antilliaans chauvinisme was, maar hij had en heeft dezelfde uitwerking op Molukkers, Chinezen, Turken, Surinamers, Nederlanders en andere aardbewoners. Ik had graag gezien dat hij de nieuwe Paus was geworden. ? Cabaretier Jandino Asporaat

Frank Woestenburg is sportjournalist bij De Telegraaf. Hij schreef in de loop der jaren over tal van sporten en evenementen, waaronder de Olympische Zomer- en Winterspelen. Als atletiekspecialist maakte hij de opkomst van Churandy Martina en zijn belangrijkste successen van zeer nabij mee. Eerder verscheen van zijn hand de succesvolle biografie van schaatsster Marianne Timmer.

Recente artikelen