Naadlekkage na nieuwe darmaansluiting
ArrayHealing of experimental intestinal anastomoses. Effects of analgetics and suture line reinforcement
Na het chirurgisch verwijderen van een gedeelte van de darm wordt er vaak een nieuwe aansluiting gemaakt, dit noemen we een darmnaad. Grofweg bestaat er 10 procent kans dat er na de operatie infectieproblemen in de buik ontstaan, mogelijk ten gevolge van lekkage van de darmnaad (naadlekkage). Hierbij loopt er ontlasting de buik in. Afhankelijk van de ernst kan dit grote gevolgen hebben voor de patiënt; van langere opname tot zelfs opnieuw opereren.
Rozemarijn van der Vijver deed onderzoek naar de invloed van veel gebruikte pijnstillers zoals paracetamol en diclofenac op de genezing van zo’n darmnaad. Daarnaast onderzocht ze enkele mogelijkheden voor versteviging van de darmnaad en beschreef ze een experimenteel model waarin naadlekkage bestudeerd kan worden.evrouw van der Vijver promoveert vandaag aan de Radboud Universiteit
Biografie
Rozemarijn van der Vijver (Tiel, 1982) voltooide de studie Geneeskunde in Nijmegen. Ze verrichtte bovenstaand promotieonderzoek in het Heelkundig Research Laboratorium en het Centraal Dierenlaboratorium van het UMC St Radboud. Ze is sinds 2012 in opleiding tot chirurg. Momenteel werkt ze op de afdeling Heelkunde van het UMC St Radboud. In 2014 vervolgt ze de opleiding in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem.
Bron: Ru