Achmea gaat zorg meer regionaal inkopen

Achmea lanceert haar regioanalyse voor de zorg in het gebied Zuidoost Drenthe.
Marga Haveman, regiomanager zorginkoop Noordoost Nederland bij Achmea: “We gaan van inkopen van wat er is in de regio, naar inkopen wat er nodig is voor onze verzekerden. De vraag naar zorg in Nederland is niet overal gelijk. Elke regio heeft haar eigen specifieke kenmerken. Voor onze verzekerden is het van belang de zorg steeds meer op maat en regionaal te organiseren en in te kopen.”

De komende maanden gaat Achmea tijdens diverse kleinschalige bijeenkomsten in gesprek over de inrichting van de zorg in Drenthe met onder andere huisartsen, verloskundigen, ziekenhuizen, medisch specialisten, ambulancezorg, aanbieders van thuiszorg en ouderenzorg, patiëntenorganisaties en gemeenten. Achmea-300x225Op basis van deze overleggen ontstaat een regiovisie en gaat Achmea samen met de regionale zorgaanbieders vaststellen welke keuzes nodig zijn voor een optimale inrichting van de zorg om ook op lange termijn aan de zorgvraag van patiënten in het gebied Zuidoost Drenthe te kunnen voldoen.

De afgelopen maanden heeft Achmea de regiokenmerken geanalyseerd en het huidige zorggebruik nader bekeken. Een groot deel van de inwoners van Zuidoost Drenthe is verzekerd bij Zilveren Kruis. Ook is gekeken naar het zorgaanbod nu en de te verwachten vraag naar zorg in de komende 10 jaar.

  • De vraag naar zorg in de regio Zuidoost Drenthe kenmerkt zich onder andere door:Een forse groei van 65+ inwoners in 2020
  • Meer zorggebruik dan je zou verwachten op basis van landelijke gemiddelde
  • Een hoger aantal chronisch zieken dan gemiddeld (bijvoorbeeld diabetes dat bijna 24% meer voorkomt dan verwacht en COPD 35%)
  • Veel oncologische aandoeningen
  • Meer vraag naar verpleging, verzorging en thuiszorg dan verwacht

Bijzonderheden in aanbod van zorg

  • Er is nu al een tekort aan huisartsen in de regio Emmen en Stadskanaal
  • Over 5 jaar is 17% van de huisartsen in de regio Emmen met pensioen. De uitstroom is groter dan de instroom. Van solopraktijken zal een beweging naar gezondheidscentra gemaakt moeten worden.

De regioanalyse biedt Achmea uitgangspunten om samen met betrokken partijen te komen tot de beste zorg in de regio. De uitgangspunten voor de inrichting van de zorg die Achmea hanteert zijn: de zelfredzaamheid van de burger neemt toe en er is meer aandacht voor preventie. De zorg zal waar nodig dicht bij de burger worden georganiseerd door de inrichting van een sterke, multidisciplinaire eerste lijn (laagdrempelige zorg in de buurt, zoals de huisarts en apotheek). Voor complexe zorg, zoals de behandeling van kanker, moeten patiënten soms naar een ziekenhuis verder weg als dat noodzakelijk is vanwege de veiligheid en kwaliteit. Spoedzorg blijft in het gehele gebied zo georganiseerd dat er sprake is van goede kwaliteit en bereikbaarheid.

Bron: Achmea

Recente artikelen